Afganistan: Petraeus a predat comandamentul NATO generalului John Allen

447
Afganistan: Petraeus a predat comandamentul NATO generalului John Allen - davidpetraeus-1310998465.jpg
Șeful forțelor NATO în Afganistan, generalul american David Petraeus, a predat ieri în mod oficial comandamentul misiunii Alianței Nord-Atlantice succesorului său, generalul american John Allen, în cadrul unei ceremonii la Kabul, relatează Agerpres.

Generalul Petraeus părăsește Afganistanul după un an în fruntea coaliției pentru a prelua conducerea Agenției Centrale de Informații a SUA, fără să fi putut opri spirala violențelor în țară, unde doi apropiați ai președintelui Karzai au fost asasinați în ultimele zile.

El pleacă într-un moment critic pentru Afganistan, în momentul lansării duminică a procesului numit de "tranziție", prin care NATO trebuie să predea în mod progresiv responsabilitatea securității țării forțelor afgane.

Coaliția a început în paralel să-și retragă forțele de luptă, urmând ca și procesul de "tranziție" să se încheie la sfârșitul anului 2014, în timp ce mulți experți se îndoiesc de capacitatea forțelor afgane de a asigura singure securitatea țării.

Considerat arhitectul strategiei câștigătoare a Statelor Unite în Irak, David Petraeus l-a înlocuit în iunie 2010 în fruntea coaliției pe generalul Stanley McChrystal, revocat după publicarea în presă a unor declarații critice la adresa președintelui Barack Obama care i-au fost atribuite.

La CIA, David Petraeus îl va înlocui pe Leon Panetta, devenit ministru al Apărării. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2959 secunde