Acuzații grave la adresa NATO. "Extinderea sa a dus la tensiuni fără precedent în Europa"

227
Acuzații grave la adresa NATO.

Articole recomandate

Extinderea NATO a dus la tensiuni fără precedent în Europa, a declarat, sâmbătă, la Munchen, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care a lansat un apel către Alianța Nord-Atlantică pentru reînnoirea cooperării cu Moscova, potrivit Reuters și AFP. 


"Ținând cont de anumite poziții enunțate la Conferința de Securitate de la Munchen, Războiul Rece nu s-a încheiat încă. NATO încă este o instituție a Războiului Rece, atât în gândire, cât și în inimă", a declarat Serghei Lavrov, citat de agenția Tass și de revista Bild.


"Cooperarea militară (Rusia-NATO -n.red.) ar trebui reluată, însă secretarul general Jens Stoltenberg (...) nu a spus că ar fi pregătit pentru acest lucru. Este regretabil…Vom vedea cum va evolua dialogul nostru cu Uniunea Europeană și cu NATO. Poziția noastră este onestă și bazată pe principii corecte", a adăugat șeful diplomației ruse.


În cadrul Conferinței pentru Securitate de la Munchen, șeful diplomației ruse a spus că țara sa dorește o ordine mondială "post-occidentală".


"Nu suntem de acord cu cei care acuză Rusia de tentativa de a distruge ordinea mondială liberală. Criza acestui model era programată întrucât conceptul de globalizare politică și economică a fost construit de o elită de state pentru a le domina pe celelalte", a afirmat Lavrov.


"Liderii responsabili trebuie să facă o alegere. Sper că această alegere va fi cea a unei ordini mondiale democratice și juste. Dacă vreți, numiți-o post-occidentală", a continuat el. 


În opinia sa, în această nouă ordine mondială, fiecare stat suveran va căuta "echilibrul între interesele sale și cele ale partenerilor săi", relatează agerpres.ro


Referitor la relațiile Rusiei cu SUA, ministrul de Externe rus a estimat că ele trebuie să fie "pragmatice și bazate pe respect reciproc". 


"Ce relații dorim să avem cu Statele Unite? Relații pragmatice de respect reciproc, de recunoaștere a responsabilității noastre (comune) pentru stabilitatea lumii", a subliniat Serghei Lavrov.


Pe de altă parte, Lavrov le-a cerut Kievului și rebelilor din estul Ucrainei să reia dialogul.


El a precizat că nu "a văzut nicio acțiune care să indice faptul că Moscova a comis atacuri cibernetice din timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din SUA, din noiembrie anul trecut", și a accentuat că Rusia nu dorește ca cetățenii săi să fie implicați în infracțiuni cibernetice.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2848 secunde