A șaptea zi de caniculă în Europa: Temperaturile încep să scadă

114
A șaptea zi de caniculă în Europa: Temperaturile încep să scadă - caniculaaa38963900-1561896024.jpg

Articole recomandate

După șase zile de caniculă în Europa și recorduri de căldură, în special în Franța, temperaturile ar urma să înceapă să scadă duminică, chiar dacă Germania și Italia așteaptă încă o zi extrem de fierbinte, relatează duminică AFP.


În Franța, unde recordul absolut de căldură a fost înregistrat vineri, cu 45,9 grade Celsius în sudul țării, temperaturile vor scădea cu 10 grade la Paris și Rennes, deși estul țării va fi în continuare afectat de temperaturi extrem de ridicate.

Până acum, cel puțin opt persoane au murit din cauza acestui val de căldură saharian: patru în Franța (plus o persoană în stare de urgență absolută), două în Spania și două în Italia. Este vorba despre persoane în vârstă sau muncitori de pe șantiere, iar numărul deceselor ar putea crește.


Canicula, de o intensitate excepțională pentru luna iunie, a provocat numeroase incendii de vegetație în Franța și în Spania, conducând uneori la evacuarea locuitorilor și provocând pagube semnificative pe podgoriile din sudul Franței.

Incendiile de vegetație au distrus mai multe case și sute de hectare de teren în sudul Franței, relatează dpa.

Flăcările au făcut ravagii în departamentul Gard, o regiune în care precipitațiile au fost extrem de reduse și unde temperaturile au atins 45 de grade Celsius. Presa franceză a relatat sâmbătă că incendiile au provocat pagube și au distrus complet zece clădiri în Gard.

Mai mult de 550 de hectare de teren au fost distruse de flăcări, a informat postul de radio France Bleu, iar 15 pompieri și șase polițiști au suferit insolații în timpul operațiunilor pentru stingerea incendiilor. Un bărbat a suferit arsuri de gradul II la un braț într-un incendiu izbucnit în orașul Vauvert.


În Spania, peste 700 de soldați, sute de pompieri, avioane care aruncă apă, elicoptere și vehicule de pompieri s-au luptat cu patru incendii în centrul și nord-estul țării, unde temperaturile au atins 42 de grade Celsius.

Un incendiu care a izbucnit vineri seara în orașul Almorox (centru) a distrus peste 2.000 de hectare, propagându-se în regiunea Madrid și conducând la evacuarea unui sat.

La 60 de km sud-est de Almorox, un alt incendiu a făcut ravagii în apropierea orașului Toledo, forțând 22 de locuitori să evacueze zona. Un al treilea incendiu s-a produs în zonă, la 60 km vest de Almorox.

În nord-estul țării, în Catalonia, un incendiu imens care a izbucnit miercuri și a distrus de atunci mii de hectare de pământ a fost stabilizat sâmbătă seara, potrivit guvernului regional.

Patru stații de măsurare a temperaturii din Spania au înregistrat valori record pentru luna iunie - 41,9 grade Celsius la Lleida, 40,5 grade pe aeroportul din Pamplona, 40,3 grade pe aeroportul din Madrid și 38,8 grade la Burgos.

Vârful caniculei pare să fi trecut însă în Peninsula Iberică, unde temperaturile sunt așteptate să scadă treptat duminică, chiar dacă vor fi în continuare 38 de grade la Madrid sau în Albacete (est).

În Germania, duminică va fi cea mai fierbinte zi a acestui episod de căldură extremă. Temperaturi de 40 de grade Celsius sunt așteptate la Mannheim (sud-vest) și 38 de grade la Berlin.

Abia luni temperaturile vor începe să scadă. Potrivit serviciilor de meteorologie germane, temperatura medie pentru luna iunie în țară este deja cu patru grade mai mare decât cea din perioada de referință 1981-2010.

Temperaturi ridicate sunt așteptate în continuare în Italia, cu 35 de grade în Toscana și Lazio.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6792 secunde