Mai multe ştiri online:

9 state din NATO au primit scrisori amenințătoare de la Donald Trump

Ştire online publicată Sâmbătă, 30 Iunie 2018. Autor: Cuget Liber Online.
Președintele american Donald Trump a trimis o scrisoare pe un ton amenințător Belgiei și altor șase state membre UE care fac parte din NATO, în care le cheamă la ordine cu privire la angajamentul de a-și crește cheltuielile militare, odată cu apropierea summitului Alianței Nord-Atlantice, a anunțat premierul belgian, relatează AFP, relatează Digi24.ro. 


”Nu sunt impresionat de acest tip de scrisoare”, a comentat vineri premierul Charles Michel, în timpul summitului UE, într-o intervenție în fața presei.


”Belgia a oprit scăderea sistematică a cheltuielilor sale militare și participă la multe operațiuni militare”, a pledat el.

Celelalte state europene sunt Germania, Italia, Spania, Portugalia, Luxemburgul și Olanda.

Scrisori similare au fost trimise premierilor Norvegiei și Canadei, potrivit unei surse diplomatice.

Fiecare scrisoare este personalizată și semnată de către Donald Trump, a precizat pentru AFP o sursă diplomatică.


Donald Trump își îndeamnă aliații să-și respecte angajamentul asumat în 2014, la summitul NATO din Țara Galilor, de a aloca 2% din produsul lor intern brut cheltuielilor militare, până în 2024.

Locatarul Casei Albe și-a chemat deja la ordine aliații în cursul primului său summit NATO, în mai 2017, la Bruxelles, și își va reitera exigențele la viitorul summit, pe 11 și 12 iulie, în capitala belgiană.

Opt dintre cei 29 de membri NATO își vor respecta acest angajament în 2018 - Statele Unite, Regatul Unit, Grecia, Polonia, Estonia, Lituania, Letonia și România.

Ceilalți urmează să prezinte NATO planuri în vederea atingerii acestui obiectiv până în 2024.

Franța va intra în rând în 2025.

Germania, ținta unor atacuri ale lui Trump, se confruntă cu dificultăți grave în respectarea angajamentului la data convenită. Ea își va crește cheltuielile militare la 1,5% din PNB în 2025, a anunțat cancelarul Angela Merkel pe 12 iunie.

Belgia este unul dintre elevii răi. Ea prevede 9,4 milarde de euro în vederea achziționării de material, inclusiv înlocuirea avioanelor sale de tip F-16, însă ”va rămâne sub 1,5%”, potrivit cotidianului La Libre Belgique, care citează o sursă informată din cadrul acestui dosar.

După summitul NATO, președintele american va efectua, pe 13 iulie, o vizită în Regatul Unit, iar apoi în Finlanda, pe 16 iulie, în vederea unui summit cu președintele rus Vladimir Putin.Distribuie :

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.8352 secunde