6000 de studenți nu beneficiază de reducere la abonamente R.A.T.C.

2168
Studenții care, până nu demult, își procurau abonamente de la ghișeele R.A.T.C., nu o mai pot face fără buletinul care atestă că au domiciliul în Constanța. Prevederea se află într-o hotărâre de consiliu local nr. 266/ 29.04.1999, care a fost pusă în practică începând din acest an.

De ce atât de târziu? Reprezentanții regiei spun că a fost o eroare faptul că, timp de aproape opt ani, au eliberat studenților abonamente cu reducere, drept pentru care s-au grăbit să-și repare greșeala.
Fără a fi citată hotărârea consilierilor locali, la ghișeele de eliberare a abonamentelor a fost postat un anunț conform căruia, din data de 01.05. 2007, studenții care nu au reședința în municipiul Constanța nu beneficiază de abonamente cu reducere.
În universitatea de la malul mării învață studenți cu domiciliu în localități învecinate, cum ar fi Ovidiu, Năvodari, Lumina, care sunt nevoiți să plătească un abonament întreg dacă vor să meargă cu mijloacele de transport în comun constănțene. O cheltuială suplimentară, cât de mică ar fi ea, afectează bugetul unui student, având în vedere faptul că un abonament pe o linie este de 48 de lei.
Până să se pună în aplicare vechea hotărâre, un student plătea 24 de lei pentru un abonament pe o linie.
Dacă studenții sunt pagubiți din acest punct de vedere, pensionarii cu anumite venituri și cei peste 60 de ani fără venituri se pot plimba cât e ziua pe mijloacele de transport în comun, fără să scoată un leu din buzunar. Care sunt motivele pentru care consilierii locali au votat proiectele lui Mazăre? Putem să gândim că, în timp ce bătrânii votează și, deci, Mazăre se bazează pe ei, de pe urma studenților din Ovidiu, Lumina, Năvodari nu se alege cu nimic, întrucât ei votează în localitatea lor.

Cine beneficiază de facilități
Primesc abonament cu 50% reducere la tarifele utilizate de către Regia Autonomă de Transport în Comun Constanța (R.A.T.C.) studenții cetățeni români, cu do-miciliul sau rezidența în municipiul Constanța, de la cursuri de zi ale instituțiilor de învățământ preuni-versitar și universitar de stat, cât și particulare, acreditate de Mi-nisterul Educației și Cercetării. Această reducere se acordă doar pentru abonamentul pe una sau două linii, pe perioada anului universitar.
Beneficiază de reducerea cu 50% pensionarii cu pensii de la 300 la 400 de lei pe una sau două linii, persoanele cu handicap precum și însoțitorii acestora. De asemenea, au dreptul la reducere și elevii din învățământul preuniversitar de stat, cursuri de zi, domiciliați în Con-stanța, ale căror familii au venituri ce se încadrează ca plafoane la plata ajutoarelor pentru încălzirea locuinței cu energie termică, gaze naturale și lemne. Elevii din familiile care întrunesc aceste condiții au dreptul la un abonament lunar, pe una sau două linii de transport în comun în interiorul municipiului Constanța, cu suportarea a 50% din prețul acestuia din bugetul local.
Pensionarii cu pensii de până la 300 de lei și persoanele peste 60 de ani, care nu realizează venituri, au abonamentul gratuit.

Elevii, excluși și ei de pe lista gratuităților
Nu au dreptul la reducere tinerii de la postliceală și studenții de la masterat. Nici elevii nu mai beneficiază de abonamente cu reducere de 50%.
Liga studenților a Universității Ovidius ne-a informat că, în instituția lor, 6000 de studenți nu mai beneficiază, din anul acesta universitar, de reducere la abonamen-tele R.A.T.C., în urma modificărilor ce au avut loc.
Marius Brătulescu, de la Biroul de Exploatări din cadrul Regiei Autonome de Transport în Comun Constanța, ne-a informat că "Fiecare municipiu trebuie să asigure facilități de transport. Constanța o face, ajută studenții constănțeni, dar, dacă nu au domiciliu în Constanța sau viză de flotant, nu putem sări peste această hotărâre".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.4221 secunde