24 de marinari ucraineni prinși de ruși, puși sub acuzare

289
24 de marinari ucraineni  prinși de ruși, puși sub acuzare - toticei24marinari-1543852085.jpg

Articole recomandate

Toți cei 24 de marinari de pe cele trei nave ucrainene sechestrate de Gărzile de Coastă ruse la 25 noiembrie au fost puși sub acuzare pentru trecerea ilegală a frontierei ruse, riscând până la șase ani de închisoare fiecare, a declarat, ieri, pentru agenția de presă RIA Novosti avocatul acestora, Nikolai Polozov.

21 dintre ei se află în prezent sub arest preventiv în închisoarea Lefortovo din Moscova, ceilalți trei - care au fost răniți în urma incidentului - în spitalul închisorii Matrosskaia Tișina, tot din Moscova. Imediat după capturarea lor, marinarii ucraineni au fost inițial transportați în Crimeea, peninsulă ucraineană anexată de Rusia în 2014, iar apoi transferați în capitala rusă.

Moscova susține că cele trei nave ucrainene - două vedete blindate (Berdiansk și Nikopol) și remorcherul (Ianî Kapu) - au intrat în apele teritoriale ale Rusiei în largul Crimeii, efectuând manevre periculoase și fără să răspundă la somații, încercând să pătrundă în strâmtoarea Kerci pentru a ajunge în Marea Azov. În această primă confruntare directă între cele două țări, o navă de patrulare rusească Don a lovit remorcherul ucrainean, iar gărzile de coastă ruse au deschis focul asupra vaselor ucrainene, rănind trei persoane. Înregistrări difuzate de Kiev arată elicoptere și avioane rusești, în zona incidentului, care lansează proiectile asupra vaselor ucrainene, conform mai multor media.

Ucraina declară că navele sale au fost atacate în ape neutre în Marea Neagră, chiar dacă nu recunoaște apartenența Crimeii la Rusia și deci nici dreptul acesteia la ape teritoriale în zona peninsulei. Mai mult, Kievul a denunțat un act de agresiune deliberată din partea Federației Ruse și a instituit legea marțială în zece regiuni de frontieră pentru o perioadă de 30 de zile.

În schimb, președintele rus Vladimir Putin a apreciat incidentul naval drept o "provocare premeditată" de către șeful statului ucrainean Petro Poroșenko, care s-a folosit de acesta ca pretext pentru a institui legea marțială în Ucraina înaintea alegerilor prezidențiale pentru a-și crește cota de popularitate.

Totodată, Vladimir Putin consideră că gărzile de coastă ruse au acționat în deplină legalitate și și-au făcut datoria.

Din cauza acestui incident naval, președintele american Donald Trump și-a anulat întâlnirea pe care urma să o aibă cu liderul rus în marja summitului G20 de la Buenos Aires de la sfârșitul săptămânii trecute. Washingtonul a cerut Moscovei eliberarea navelor și a echipajelor ucrainene, denunțând o acțiune ilegală din partea Rusiei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4244 secunde