12 state UE cer suspendarea dreptului pasagerilor companiilor aeriene de a le fi returnați banii integral

189
12 state UE cer suspendarea dreptului pasagerilor companiilor aeriene de a le fi returnați banii integral - subtierairportcontenten-1588173434.jpg

Articole recomandate

Un grup de 12 state membre ale Uniunii Europene, printre care și România, au cerut miercuri Comisiei Europene să suspende regulile care obligă companiile aeriene să returneze în totalitate pasagerilor banii pe biletele zborurilor anulate, apreciind că transportatorilor aerieni ar trebui să li se permită să ofere în schimb vouchere pentru zboruri ulterioare, informează agerpres.ro.


Pandemia de COVID-19 a obligat companiile aeriene să blocheze la sol avioanele pentru mai mult de o lună astfel că mai multe companii precum Lufthansa și Air France KLM încearcă să obțină sprijin de la stat.


Într-o scrisoare comună trimisă miercuri, miniștrii Transporturilor din Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Franța, Grecia, Irlanda, Letonia, Malta, Olanda, Polonia și Portugalia au cerut Comisiei Europene un amendament temporar la Directiva UE privind drepturile pasagerilor. Semnatarii scrisorii susțin că Executivul comunitar ar trebui să propună de urgență acest amendament, conform căruia consumatorii vor fi obligați să accepte vouchere în locul returnării banilor, cu anumite condiții.


Voucherele ar trebui să fie valabile pentru o perioadă limitată de timp și ar trebui să includă dreptul rambursării banilor dacă nu sunt folosite până la data limită. De asemenea, ar trebui să fie oferită o protecție împotriva riscului de faliment al companiilor aeriene.


Potrivit miniștrilor Transporturilor, această soluție ar ajuta companiile aeriene, care se confruntă în prezent cu probleme de lichidități, și de asemenea oferă un nivel adecvat de protecție a consumatorilor.


Cu toate acestea, recent comisarul european pentru Transport, Adina Vălean, a spus că transportatorii aerieni trebuie să returneze banii pentru zborurile anulate și pot oferi vouchere numai dacă pasagerii acceptă voucherele în schimbul returnării banilor.


Miniștrii Transporturilor din UE urmează să se întâlnească miercuri în videoconferință, alături de omologii lor din Norvegia, Elveția, Islanda și Liechtenstein, pentru a discuta cum să își coordoneze măsurile de relaxare a restricțiilor de călătorie.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6448 secunde