Sunetul ciudat emis de o gaură neagră confirmă teoria lui Einstein

511
Sunetul ciudat emis de o gaură neagră confirmă teoria lui Einstein - gaurneagr1170x658-1568632115.jpg

Articole recomandate

Cercetătorii au reușit să detecteze zgomotul emis de o gaură neagră, iar descoperirea confirmă o teorie mai veche propusă de Einstein, scrie playtech.ro

Fizicienii din cadrul Massachusetts Institute of Technology au studiat sunetele unei găuri negre nou-născute. Astfel, au reușit să identifice un pattern al acestor zgomote, care nu fac altceva decât să confirme teoria lui Albert Einstein.


Potrivit teoriei relativității generale, o gaură neagră născută în urma coliziunii a altor două găuri negre, ar trebui să emită sunete în urma impactului care să producă unde gravitaționale. Einstein spunea că înălțimea sunetului acestor unde gravitaționale ar putea determina masa și rotația noii găuri negre formate.

Noile descoperiri dau dreptate teoriilor postulate de fizician. Acestea confirmă faptul că o gaură neagră nu are ce oamenii de știință numesc hair, o metaforă care se referă la faptul că găurile negre ar avea doar trei proprietăți observabile: masă, rotație și încărcătură electrică.

Cercetătorii au folosit ecuațiile lui Einstein pentru a determina masa și rotație găurii negre doar cu ajutorul sunetului pe care aceasta îl emite. Teoria a fost confirmată: oamenii de știință au comparat rezultatele cu măsurători deja existente și au ajuns la concluzia că acestea se potriveau.


Cercetătorii au folosit în anul 2015 un laser, numit Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory, pentru a detecta undele gravitaționale. Ulterior, au reușit să îndepărteze zgomotul și să se concentreze pe semnal, pe care l-au tradus în sunet. Au observat că acesta suna asemenea unui ciripit de păsări:


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5033 secunde