Specialiștii Kaspersky avertizează: NU INSTALAȚI ACEASTĂ APLICAȚIE!

657
Specialiștii Kaspersky avertizează: NU INSTALAȚI ACEASTĂ APLICAȚIE! - ddd-1579002409.jpg

Articole recomandate

O nouă aplicație, botezată Shopper, care deranjează utilizatorii cu reclame nesolicitate și intermediază instalarea aplicațiilor de cumpărături online, a fost descoperită recent de către experții Kaspersky, transmite Agerpres. Practic, Shopper vizitează magazinele de aplicații pentru smartphone, descarcă și lansează aplicații și lasă recenzii false în numele utilizatorului, ascunzându-se, în același timp, de proprietarul dispozitivului.

"Acum, că reducerile de iarnă sunt în toi, atât utilizatorii, cât și comercianții trebuie să fie atenți. Atunci când aleg un magazin, utilizatorii se bazează foarte mult pe recenzii, în timp ce comercianții își cresc bugetele de promovare și de publicitate. După cum se dovedește, niciunii dintre ei nu pot avea încredere deplină în ceea ce văd online, întrucât o nouă aplicație cu un troian crește rating-urle și instalările aplicațiilor de cumpărături, răspândind totodată numeroase reclame care pot deranja utilizatorii", avertizează specialiștii.

Potrivit sursei citate, troianul Shopper a atras pentru prima dată prin capacitatea de a crea confuzie în privința structurii sale și prin utilizarea Google Accessibility Service, un serviciu care le permite utilizatorilor să seteze o voce pentru a citi conținutul aplicației și pentru a automatiza interacțiunea cu interfața cu utilizatorul - proiectată pentru a ajuta persoanele cu dizabilități. "Însă, în mâinile atacatorilor acest serviciu reprezintă o amenințare serioasă pentru proprietarul dispozitivului. Odată ce are permisiunea de a utiliza serviciul, programul malware poate câștiga puteri aproape nelimitate de interacțiune cu interfața și aplicațiile sistemului. Poate captura date afișate pe ecran, apăsa butoane și chiar simula gesturile utilizatorului. Nu se cunoaște încă modul în care este răspândită, însă cercetătorii Kaspersky presupun că poate fi descărcată de proprietarii de dispozitive din reclame frauduloase sau din magazine de aplicații terțe în timp ce încearcă să obțină o aplicație legitimă. Aplicația pretinde a fi una de sistem și folosește o pictogramă de sistem denumită ConfigAPKs pentru a se ascunde de utilizator. După ce ecranul este deblocat, aplicația se lansează, adună informații despre dispozitivul victimei și le trimite pe serverele atacatorului", menționează compania, într-un comunicat de presă.

Aplicația malițioasă este capabilă, practic, să se insinueze în activitatea utilizatorului printr-o serie de metode ingeniose, cum ar fi: să utilizeze contul de Google sau Facebook al proprietarului dispozitivului pentru a se înregistra pe aplicații populare de cumpărături și divertisment (precum: AliExpress, Lazada, Zalora, Shein, Joom, Likee sau Alibaba), să lase recenzii aplicațiilor din Google Play, în numele proprietarului dispozitivului, sau să verifice drepturile de utilizare a serviciului de accesibilitate, să dezactiveze Google Play Protect, o funcție care efectuează o verificare de siguranță a aplicațiilor din Google Play Store înainte de a fi descărcate.

De asemenea, aceasta poate să deschidă link-urile primite de la server-ul de la distanță într-o fereastră invizibilă și să se ascundă din meniul aplicației după ce un număr de ecrane au fost deblocate, să afișeze reclame atunci când deblocați ecranul dispozitivului și să creeze etichete pentru anunțurile publicitare din meniul aplicației, să descarce aplicații din Apkpure[.]com market și să le instaleze, să deschidă și să descarce aplicații publicitare în Google Play, precum și să înlocuiască etichetele aplicațiilor instalate cu etichetele paginilor promovate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3572 secunde