SCANDAL LA GOOGLE! Gigantul a colectat fără permisiune date medicale despre milioane de persoane

274
SCANDAL LA GOOGLE! Gigantul a colectat fără permisiune date medicale despre milioane de persoane - 103772860google1-1573553305.jpg

Articole recomandate

Gigantul tehnologic Google a colectat fără permisiune date medicale despre zeci de milioane de americani, a informat luni în exclusivitate cotidianul The Wall Street Journal, care a citat documente interne și surse la curent cu problema, transmite EFE.

Colectarea datelor a făcut parte dintr-o inițiativă a Google, intitulată 'Project Nightingale' (Proiect Privighetoarea), prin intermediul căreia Google accesează informații ale pacienților companiei medicale Ascension, cea mai mare firmă catolică de acest tip și care are sediul în Saint Louis (Missouri).

Acordul a fost semnat în secret anul trecut, însă schimbul de date dintre Google și Ascension s-a accelerat în această vară, conform documentelor interne consultate de The Wall Street Journal.

Prin acest acord, Google ar putea avea acces la datele personale a zeci de milioane de americani care locuiesc în 21 din cele 50 state ale SUA.

Între datele colectate de Google, figurează diagnostice medicale, rezultate ale unor teste de laborator și registre de internare, între alte rapoarte, ceea ce echivalează cu un istoric medical complet, cu nume și date de naștere ale pacienților, a detaliat ziarul american.

Nici pacienții și nici medicii nu au fost anunțați despre schimbul de date între Google și Ascension, conform The Wall Street Journal, care a arătat că cel puțin 150 de angajați ai companiei tehnologice au avut deja acces la datele privind sute de milioane de pacienți.

Potrivit ziarului, contractul dintre Google și Ascension se încadrează în apetitul în creștere al Silicon Valley pentru analiza datelor din industria medicală, o direcție de afaceri care este de asemenea explorată de Amazon și Microsoft, deși acele companii nu au obținut încă un acord de importanța celui reușit de Google.

În acest caz, se presupune că Google utilizează datele, în parte, pentru a proiecta un nou program care, sprijinit de inteligența artificială și sisteme de învățare automată, poate sugera schimbări în tratamentul pacienților.

Într-un comunicat remis The Wall Street Journal, Google a susținut că proiectul său respectă legile federale privind protecția datelor medicale.

Obiectivul companiei vizează "într-un final îmbunătățirea rezultatelor, reducerea costurilor și salvarea de vieți", a arătat președintele Google Cloud, Tariq Shaukat, în respectiva informație de presă.

În ultima vreme, Google și alte companii tehnologice au făcut obiectul unor critici dure și investigații din partea autorităților de reglementare tocmai în ce privește volumul mare de date ale utilizatorilor pe care le gestionează și confidențialitatea acestora, de aceea acest nou proiect ar putea duce la noi examinări atente.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0849 secunde