Mare atenție la aplicația care "îmbătrânește" fețe!

4216
Mare atenție la aplicația care

Articole recomandate

Aplicația care schimbă fețele oamenilor în moduri amuzante, denumită FaceApp, a devenit virală pe rețelele sociale în ultimele zile. Experții în păstrarea confidențialității în mediul online nu au, însă, o părere foarte bună despre noul fenomen. Ei spun că aplicația, dezvoltată de o companie rusească, prelucrează mai multă informație decât are nevoie, o poate distribui aproape oricui și o poate reține pe o perioadă nedeterminată, relatează ABC, conform perol.ro.

FaceApp a devenit virală și în România și se află pe primul loc în peste alte 20 de țări în topul celor mai descărcate aplicații pentru iPhone. Peste 700.000 de utilizatori o descarcă în fiecare zi.

Compania care a dezvoltat aplicația, o companie din Rusia, spune că aplicația folosește inteligență artificială pentru a scana fețe și a le face mai tinere, mai bătrâne, mai atrăgătoare sau pentru a le schimba genul.

Fondatorul FaceApp, Yaroslav Goncharov a spus recent că aplicația se folosește de "rețele neurale pentru a face modificări pe fețele dintr-o fotografie în timp ce le păstrează foto-realismul". Dar ca orice aplicație dinaintea ei care folosea același mecanism, FaceApp se confruntă cu probleme legate de confidențialitatea utilizatorilor și de rasism.


Problema cu FaceApp, problemă pe care o au și multe alte aplicații, este că nu e foarte clar ce se întâmplă cu toate informațiile pe care le cere. Politica de confidențialitate a companiei ruse care dezvoltă FaceApp permite suficient spațiu de manevră în ceea ce privește folosirea datelor pe care le prelucrează.

Au mai apărut, de asemenea, acuzații de rasism în ce privește aplicația – filtrul care face o față mai "atrăgătoare" schimbă culoarea fețelor utilizatorilor pentru a o aduce mai aproape de un ton deschis. Într-un comunicat, Goncharov, fondatorul companiei ruse, și-a cerut scuze și a declarat că greșeala va fi reparată cât mai repede și că totul a fost cauzat de modulul de inteligență artificială al aplicației care a fost testat cel mai mult pe fețele oamenilor albi.


Ce spun avocații


Avocatul Michael Bradley, de la firma de avocatură Marque Lawyers, a declarat pentru ABC că "toți cei care au făcut publice fotografii cu fețele lor împreună cu numele și alte forme de identificare a lor (conturi pe rețelele sociale, de exemplu) s-au vulnerabilizat în ceea ce privește folosirea softurilor de recunoaștere facială folosite de entități terțe".

Bradley mai spune că politica de confidențialitate a celor de la FaceApp nu spune nimic despre ce se va întâmpla cu informațiile utilizatorilor după ce aceștia nu vor mai folosi aplicația, dar că specifică destul de clar că în cazul în care își vor vinde firma, toate informațiile pe care le-au obținut vor merge spre noul proprietar, iar fiecare utilizator al FaceApp este de acord ca acest lucru să se întâmple în momentul în care folosește aplicația. "În mod ipotetic, FaceApp ar putea fi vândută și unui serviciu de informații...", concluzionează avocatul.


Președintele Fundației pentru Confidențialitate din Australia, David Vaile dă un răspuns care lasă puțin loc de interpretare – astfel de aplicații nu ar trebui să fie folosite.

"Cer mai mult acces și mai multe informații decât au nevoie pentru «serviciile» pe care le oferă, pot scoate informația din orice regim de protecție legală, o pot distribui oricui și o pot păstra pe o perioadă nedeterminată. Mai mult decât atât, este imposibil de observat ce se întâmplă cu informația odată ce ea este încărcată în aplicație", conchide Vaile.

"Recunoașterea facială devine destul de rapid unul dintre elementele cheie ale identității digitale, iar utilizatorii ar trebui să se gândească ca ea trebuie protejată în același fel în care sunt protejate alte elemente ale identității lor", spune Jon Lawrence, președinte executiv al Electronic Frontiers, ONG australian pentru protejarea drepturilor digitale, scrie digi24.ro


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.455 secunde