Internetul fix a fost pus la încercare în 2020. De ce F5G revoluționează conexiunea fixă

291
Internetul fix a fost pus la încercare în 2020. De ce F5G revoluționează conexiunea fixă - buisnesswhitemanoncomputer-1590508057.jpg

Articole recomandate

Lumea discută, în general, de 5G pentru telefoane și rețele mobile. Dar această schimbare va fi transpusă și în rețelele fixe. Totul începe de la o schimbare de la paradigmă. De la Fiber to the Home (FTTH), care înseamnă o conexiune la internet prin fibră optică, acum vorbim de Fiber to Everything, Everywhere (FTEE), conform playtech.ro.


În aceste zile, Huawei organizează o conferință dedicată numeroaselor tehnologii care fac parte din viața noastră. Pentru toate acestea internetul este pilonul central. Recent, conferința Huawei Global Analyst Summit (HAS) 2020 a găzduit o discuție despre F5G, adică standardele care vor defini rețeaua fixă în următorul deceniu.


Conceptul FTEE se bazează pe doi piloni principali: 10 Gbps pentru rețelele fixe prin fibră optică și Wi-Fi 6 și următoarele standarde de conexiune wireless, care să asigure un acces de mare viteză la internet. Experții descriu această infrastructură ale cărei baze sunt puse acum drept "un viitor fără limite pentru clienți".


Internetul fix a fost pus la încercare în 2020. Și-a rezistat. Acum trebuie să devină mai bun
F5G vine într-un moment excelent: omenirea a început și continuă cel mai mare experiment. Odată cu sutele de milioane de oameni care au muncit, învățat și socializat de la distanță, a fost confirmat și că rețelele fixe au devenit motorul creșterii economiei digitale.


Conceptul FTEE se bazează pe trei piloni importanți ai dezvoltării: GRE (experiență garantată de utilizare), eFBB (rețele broadband fixe îmbunătățite) și FCC (conexiune completă prin fibră).


În cadrul conferinței Huawei Analyst Summit, vizionată încă pe-un internet care-i departe de gigabit, am aflat că suntem acum în "momentul gigabit". Luis Alveirinho, director tehnic în cadrul operatorului Altice din Portugalia, am aflat că, potrivit cifrelor comunicate în septembrie 2019 la nivel european, circa 70,4 milioane de abonați aveau acces FTTH sau Fiber to the Building (FTTB).


În ultimii opt ani, adopția conexiunilor de viteză mare a fost constantă, deși încă sunt multe țări care avansează lent. Astfel, România e în top 5 (pe locul 4) cu o adopție de 32% a FTTP (conexiune de fibră până la locuință) în mediul rural. Pe primul loc e Portugalia cu 53%, iar, spre comparație, Germania e la 6%. Media UE e la 18% acum.


Dar există așteptări, după cum le-a prezentat Alveirinho. Portugalia ar ajunge la 90,3% adopție, România la 70,3% și Germania undeva la 24,8%.


Dar de ce sunt relevante aceste cifre? Pentru că accesul la internet de mare viteză e relevant oriunde, mai ales în mediile încă insuficient servite cu servicii de mare viteză. După cum ne-a arătat perioada asta, majoritatea operațiunilor pot fi făcute de la distanță. Dar distanța e redusă prin internet.


În contextul F5G pentru următorul deceniu, ținta UE stabilită până în 2027, programul Very High Capacity Networks (VHCN), e să aibă o acoperire de 100% pentru viteze de 1 Gbps sau mai mari și FWA (acces la internet wireless) de 150 Mbps download, 50 Mbps upload.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5149 secunde