Doliu în canotajul constănțean. "A murit exact cum a trăit, adică frumos"

1543
Doliu în canotajul constănțean.

Articole de la același autor

Canotajul constănțean a devenit, de vineri, mai sărac. Unul dintre cei mai valoroși antrenori din istoria sportului românesc cu vâsle și rame, Octavian Rusu, a părăsit lumea celor drepți, la vârsta de 71 de ani. Din primele informații, se pare că titratul tehnician a făcut un stop cardiac în timp ce lucra în curtea casei sale.


Octavian Rusu a fost unul dintre cei cinci oameni care au pus bazele Centrului Olimpic de Canotaj de la Constanța, actualmente la Năvodari, în anul 1984, alături de soția sa, Smaranda, Virgil Ștefănescu, Mircea Popa, Valentin Sarchizian. De numele său se leagă numele a sute de sportivi medaliați naționali, europeni, mondiali sau olimpici. Începând cu Ioana Badea - medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de la Los Angeles 1984, continuând cu Veronica Necula - medaliată cu argint și bronz la Jocurile Olimpice de la Seul 1988 (Coreea de Sud) și terminând forțat cu ultima sa găselniță, un tânăr dintr-un sătuc vasluian în care își punea mari speranțe, Iulian Neștian, devenit vicecampion european de juniori, în luna mai a acestui an, la Gravelines (Franța).


Vestea morții sale a fost un șoc pentru cei care îl cunoșteau și îi apreciau munca. Unul dintre cei mai afectați și uluit de cele întâmplate a fost directorul Liceului cu Program Sportiv "Nicolae Rotaru" Constanța, Andrei Szemerjai, cel care apucase să vorbească cu "Tavi", așa cum îl cunoșteau prietenii, în urmă cu o zi.


"Încă sunt în stare de șoc, nu îmi vine să cred. Ieri am stat de vorbă cu el. A fost profesor-pensionar anul trecut la noi și mai avea de ridicat niște vouchere de vacanță. Trebuia să plece în concediu cu familia. Din păcate, nu a mai apucat. Colectivul de cadre didactice al Liceului cu Program Sportiv «Nicolae Rotaru» Constanța își exprimă regretul profund și este alături de familia sa, în aceste clipe negre pricinuite de tragedie. Toate gândurile noastre bune vor fi alături de Octavian Rusu. Merită. Era un profesionist desăvârșit, un bun coleg, un adevărat făuritor de talente. Niciodată n-a bârfit, n-a vorbit urât de colegi, nu a căutat scandal. Mereu a lăsat de la el, ca totul să fie bine. Un caracter deosebit. Azi, Octavian Rusu a luat o barcă din baza de la Năvodari și a vâslit la celălalt mal. Canotajul românesc a pierdut un vâslaș de nădejde. Constanța și LPS îl plâng cu durere. Dumnezeu să-l ierte ", a declarat Andrei Szemerjai.


Și fosta șefă a Direcției Județene pentru Sport și Tineret Constanța, membră de onoare a Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Elena Frîncu, a avut numai cuvinte de laudă pentru fostul antrenor, chiar dacă nu și-a putut ascunde durerea.


"Suntem bulversați total. Pentru mine, este unul din oamenii care au scris istorie pentru canotajul constănțean. Reprezintă omul care a reușit să cultive numai generații de învingători. Suntem alături de familia sa, în special de soția Smaranda, și îl vom păstra mereu în amintirile noastre drept un mare campion. A murit exact așa cum a trăit – adică frumos", a completat Elena Frîncu.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3376 secunde