Calvarul CSS 1 - "Monument al indiferenței și indolenței naționale"

1913
Calvarul CSS 1 -

Articole de la același autor

După ani buni de "beznă" și minime perspective, primele raze de soare (ce-i drept, plăpânde) apar și pe strada Clubului Sportiv Școlar nr. 1 Constanța. Odinioară, lansa mari campioni, precum Simona Amânar, Daniela Sofronie, Ionela Gâlcă sau Radu Began. Astăzi, prima întrebare pe care ți-o adresezi este: "Oare ce s-o mai fi ales de sala aflată în construcție?". 


O sală ultramodernă a cărei construcție a început în anul 2009, iar acum, la nouă ani distanță, este terminată doar în proporție de 70%. O sală ce ar fi trebuit să deservească handbalului, baschetului, voleiului, gimnasticii artistice și aerobice, chiar și scrimei, în drumul micilor sportivi constănțeni către marea performanță. A devenit între timp un adevărat "monument al indiferenței și indolenței naționale", transpusă aici, la malul mării, locul unde au luat naștere atâtea generații de campioni. 


De doi ani, lucrările sunt blocate din cauza Ministerului Educației, principalul ordonator de credite, cel care se asigură că banii ajung la constructori. Lucru pe care l-a efectuat cu foarte mare întârziere, în ultimii ani. Constructorul n-a avut răbdare, și-a strâns "jucăriile" și a plecat. Ba chiar a dat în judecată CSS 1 Constanța, iar instanța a decis poprirea salariilor antrenorilor instituției. Banii s-au restituit ulterior, iar lucrurile s-au îndreptat. 


De "Noaptea minții" 


După tot circul desprins parcă dintr-o piesă de teatru intitulată "Noaptea minții", Ministerul Educației și-a întors, în sfârșit, fața către CSS 1, aprobând indicatorii tehnico-economici pentru continuarea lucrărilor interioare. Cât va mai dura lucrarea? Poate ani, dar e bine că, din nou, CSS 1 este băgat în seamă. Va fi organizată o altă licitație, iar cea mai bună ofertă va aduce un nou constructor. 


Astfel, a răsărit o urmă de speranță și în sufletul directorului CSS 1 Constanța, prof. Magda Rusu, dar și al profesorilor ce activează acolo. E minusculă, dar există, într-un peisaj gri, mai degrabă al unui șantier în lucru, decât al unei "fabrici de sportivi". 


"Au fost ani atât de grei pentru CSS 1 Constanța, cu toate acestea ne vedeți aici, rămânem pentru copii. Sunt momente în care nu pot dormi noaptea, cu gândul la această familie de la CSS 1. Am și eu un băiat care face sport de performanță (n.r. - mama fotbalistului Vlad Rusu, crescut la Palatul Copiilor, ajuns apoi pe la Steaua București și FC Viitorul Constanța, actualmente CS Luceafărul Oradea) și sunt strâns legată de toate trăirile lor", a declarat Magda Rusu, cea care a practicat gimnastica ritmică de mare performanță, fiind și arbitru internațional, nu numai antrenoare. 


Cadrele didactice și angajații auxiliari ai CSS 1 Constanța și-au recuperat salariile, după ce fusese pusă poprire prin ordin judecătoresc, la solicitarea fostului constructor, cel care câștigase în instanță daune pentru întârzierea livrării tranșelor de bani. Firma de construcții a recuperat cei 25.000 de euro de la Ministerul
Educației, iar litigiul s-a stins. 


Au Ford, dar nu și șofer! 


Microbuzul marca Ford (acordat din partea Ministerului Educației în anul 2016) zace, în continuare, în curtea instituției, deoarece nu i s-a repartizat și postul de șofer aferent, iar clădirea veche de peste 100 ani a rămas doar o ruină, ce stă să se prăbușească în orice clipă. 


"Nu putem face nimic cu fosta clădire. S-au investit mulți bani în centura de susținere a clădirii, dar degeaba. Iar acum nu poate fi dărâmată. Vom încerca să o îmbrăcăm într-o plasă specială, care să nu creeze un peisaj fals. Clădirile adiacente ne știrbesc din meritele copiilor și ale noastre, ale antrenorilor. Ne-am dori să fim ajutați mai mult, deoarece acești copii chiar merită", a completat prof. Magda Rusu. 


În momentul de față, la CSS 1 Constanța activează peste 800 de sportivi, împărțiți la opt discipline. Nu de copii duc lipsă, ci de cadre didactice. Conform planului de școlarizare, mai sunt disponibile câte o catedră pentru atletism (după pensionarea lui Ilie Floroiu), handbal (după pensionarea lui Dumitru Muși), volei și gimnastică artistică. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9089 secunde