VOM AVEA O VARĂ TORIDĂ ȘI SECETOASĂ! "Furtunile vor fi mai intense, TEMPERATURILE, LA FEL!"

1029
VOM AVEA O VARĂ TORIDĂ ȘI SECETOASĂ!

Articole recomandate

Climatologii spun că vom avea o vară cu vreme schimbătoare, cu temperaturi ridicate în timpul zilei, furtuni intense si chiar inundatii - seara. 


"Furtunile din această vară vor fi mai intense, precipitatiile deja sunt mai intense. Valurile de caldura vor fi si ele mai intense si mai frecvente si ele vor fi punctate de aceste furtuni de vara mult mai intense. Sistemul climatic este perturbat. Arctica se incalzeste de două ori mai mult decat media globala ori lucrul asta introduce neechilibre in sistem. Primavara se declanseaza mai repede. Verile vor fi mai lungi. Vedeti si acum, contraste termice foarte mari!", a explicat la stirilekanald.ro Roxana Bojariu, climatolog.

Directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a declarat pentru Agerpres, că scenariile climatice indică o diminuare a cantităților de precipitații în viitor, în medie cu 15-20%, în lunile de vară, iar zonele cel mai afectate de secetă vor fi sudul, sud-estul, estul, vestul României, dar și Câmpia Transilvaniei, scrie romaniatv.net



"În condițiile în care scenariile vor indica o diminuare a cantităților de precipitații mai ales în lunile de vară, în medie cu 15-20%, așa cum arată scenariile climatice viitoare, este posibil ca în acele zone pe care astăzi le cunoaștem ca fiind cele mai vulnerabile la fenomenul de secetă, respectiv sudul, sud-estul, estul și vestul României, dar și Câmpia Transilvaniei este posibil să înregistreze temperaturi mai scăzute, iar lunile de vară să fie din ce în ce mai călduroase în viitor și din ce în ce mai secetoase. De aceea adaptarea, cel puțin pentru agricultură — pentru că primul impact de creștere a temperaturii aerului sau reducerea precipitațiilor în lunile de vară, considerate luni critice — să determine adaptarea tehnologiilor la ceea ce înseamnă schimbarea climei în viitor", a arătat Elena Mateescu, la începutul anului.

Conform specialistului creșterea fenomenelor meteorologice extreme este evidentă. "Vorbim de mai multă energie în sistem, care, coroborată cu o cantitate mai mare de vapori de apă, determină implicit o intensificare a acestor fenomene. Și aceasta fie că vorbim de caniculă în perioada de vară, fie că vorbim despre perioade cu precipitații abundente pe secvențe scurte din timp, care pot genera la nivel local viituri rapide după perioade foarte călduroase, fie că vorbim despre fenomenul de viscol", a precizat șefa ANM.

SURSA: WWW.ROMANIATV.NET


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 18 Aprilie 2018
Stire din Social : VREME INSTABILĂ LA CONSTANȚA!
Pagina a fost generata in 2.4768 secunde