VEȘTI BUNE! Firmele care își suspendă temporar activitatea vor trebui să își plătească salariații

312
VEȘTI BUNE! Firmele care își suspendă temporar activitatea vor trebui să își plătească salariații - 03foto16465x215-1575295224.jpg

Articole recomandate

La Senat a fost depus un proiect de lege, care se află deja în dezbaterea Camerei superioare a Parlamentului și care prevede ca angajatorii să plătească salariaților o parte din indemnizații chiar și în perioadele de suspendare a activității.


Inițiatorii proiectului de Lege explică în nota justificativă că, în condiții de nesiguranță multe firme cu capital privat pot decide, din considerente economice, tehnologice, structurale sau de altă natură, închiderea temporară activității, dar fără încetarea raporturilor de muncă, scrie dcbusiness.ro. Salariații nu mai muncesc, dar continuă să suporte un volum mare de cheltuieli pentru plata contribuțiilor sociale aferente indemnizației plătită de angajator.


De aceea este nevoie de măsuri care să asigure "un climat de protecție socială bazat pe principiul contributivității și al solidarității în promovarea progresului social", mai susțin inițiatorii proiectului în expunerea de motive. Astfel, se propune ca, pe perioada suspendării contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului, în cazul întreruperii temporare a activității, salariații ale căror contracte sunt astfel suspendate să beneficieze de o indemnizație de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și să fie scutiți de plata contribuțiilor de asigurări sociale datorate potrivit legii, dar nu pentru mai mult de 90 de zile".

Proiectul de act normativ mai precizează că indemnizațiile de care beneficiază salariații, plătite din fondul de salarii pe durata întreruperii temporare a activității angajatorului, nu sunt incluse în veniturile salariale și nu sunt impozabile, pentru o perioadă de cel mult 90 de zile în anul 2020. În același timp, perioada menționată de 90 de zile constituie stagiu de cotizare fără plata contribuției.

Proiectul va fi dezbătut mai întâi la Senat, apoi în plenul Camerei Deputaților, care va da votul final. Măsurile nu se vor aplica pe perioada din anul 2020, anterioară intrării în vigoare a acestui act normativ.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9467 secunde