Uniunea Europeană a întocmit o listă a țărilor 'sigure' pentru reluarea călătoriilor

364
Uniunea Europeană a întocmit o listă a țărilor 'sigure' pentru reluarea călătoriilor - 1-1593529881.jpg

Articole recomandate

Consiliul Uniunii Europene a adoptat marți o recomandare privind ridicarea graduală a restricțiilor asupra călătoriilor non-esențiale dinspre țări terțe, fiind elaborată o listă de 14 state din care vor fi permise călătoriile către blocul comunitar începând de la 1 iulie, transmite Agerpres.


Țările 'sigure' sunt Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Serbia, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia și Uruguay, a anunțat Consiliul UE.


Potrivit site-ului consilium.europa.eu, restricțiile de călătoriile ar trebui să fie ridicate pentru aceste 14 țări terțe, lista urmând să fie reanalizată și, dacă va fi cazul, actualizată la fiecare 15 zile.


În plus, China va fi inclusă pe lista respectivă dacă Beijingul va aplica un regim de reciprocitate în cazul călătorilor dinspre Uniunea Europeană.


În spiritul acestei recomandări a Consiliului, rezidenții din Andorra, Monaco, San Marino și Vatican ar trebui să fie tratați ca rezidenți ai UE.


Criteriile pentru determinarea țărilor terțe pentru care actualele restricții de călătorie trebuie să fie ridicate acoperă în particular situația epidemiologică și măsurile de izolare, inclusiv distanțarea fizică, precum și considerente de natură economică și socială. Ele sunt aplicate în mod cumulativ.


Referitor la situația epidemiologică, țările terțe listate trebuie să îndeplinească următoarele criterii, în special:


- numărul noilor cazuri de COVID-19 în ultimele 14 zile și raportat la 100.000 locuitori să fie apropiat sau inferior mediei Uniunii Europene;
- tendință stabilă sau descendentă a noilor cazuri în această perioadă în comparație cu precedentele 14 zile;
- răspunsul general al COVID-19 luând în calcul informațiile disponibile, printre care aspecte precum testarea, supravegherea, urmărirea contacților, izolarea, tratamentul și raportarea, precum și fiabilitatea informațiilor și, dacă este necesar, scorul mediu total pentru Reglementările de Sănătate Internaționale (IHR) - trebuie să se țină cont, de asemenea, de informațiile furnizate de delegațiile UE cu privire la aceste aspecte;
- reciprocitatea ar trebui să fie luată în calcul periodic și de la caz la caz.


Pentru țările unde continuă să se aplice restricții de călătorie, ar trebui să fie exceptate următoarele categorii:
- cetățenii UE și membrii familiilor lor;
- rezidenții în UE cu viză de lungă durată și membrii familiilor lor;
- călătorii cu funcții esențiale, așa cum au fost listați în recomandare.


Țările asociate Schengen (Islanda, Lichtenstein, Norvegia și Elveția) fac de asemenea obiectul acestei recomandări a Consiliului UE.


Această recomandare a Consiliului UE nu este un instrument cu obligativitate juridică. Autoritățile statelor membre UE rămân responsabile pentru implementarea conținutului recomandării. Ele pot, în deplină transparență, să ridice doar progresiv restricțiile de călătorie către țările listate.


Un stat membru nu ar trebui să decidă ridicarea restricțiilor de călătorie pentru țări terțe nelistate înainte ca acest lucru să fie decis într-o manieră coordonată.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.57 secunde