Turismul de aventură, o șansă pentru prelungirea sezonului estival

445
Turismul de aventură, o șansă  pentru prelungirea sezonului estival - fotofondturismdeaventura1-1534685192.jpg

Articole de la același autor

Litoralul românesc este plin de turiști la această oră. Peste două săptămâni însă va fi aproape pustiu. Asta deși vremea va fi chiar mai plăcută decât arșița de acum, iar apa mării numai bună de scăldat.

Pentru mulți români, vacanța se încheie la începutul lunii septembrie, când încep pregătirile pentru școală. Anul acesta, ministrul Educației, Valentin Pop, a decis să scurteze și mai tare vacanța, anunțând prima zi de școală pe 10 septembrie, și nu pe 17 septembrie, așa cum propusese inițial predecesorul său, Liviu Pop.

În aceste condiții, peste numai câteva zile, litoralul se va goli, chiar dacă nu toți românii merg la școală pe 10 septembrie. Autoritățile locale și județene, împreună cu hotelierii, au tot căutat soluții să prelungească sezonul estival. Unii vin cu reduceri, alții oferă nopți de cazare gratis, însă, în lipsa unor investiții concrete în infrastructură, crearea unor facilități, alternative de petrecere a timpului liber, puțini aleg să vină pe litoral doar pentru mare și soare.

În 2015, Prefectura județului Constanța anunța lansarea unui proiect măreț pentru dezvoltarea turismului de aventură și atragerea de turiști dornici de astfel de experiențe. Trei ani mai târziu, turismul de aventură a rămas tot pe hârtie. În-afara unui parc de cățărări, la Neptun, și a două parcuri acvatice, la Mamaia și Eforie, aventura, pe litoral, se rezumă, deocamdată, în a nu îți rupe picioarele pe falezele neamenajate, pline de gropi și buruieni, sau în a nu te lăsa mușcat de maidanezi, prin stațiuni.

Se vorbea în 2015 despre bungee-jumping și erau prezentate nici mai mult nici mai puțin decât 112 obiective turistice care ar reprezenta o atracție. Printre ele figurau Mormântul Hipogeu (în prezent, ferecat și imposibil de vizitat), Muzeul Callatis din Mangalia, Valea Canaraua Fetii din Băneasa, Rezervația de Mufloni de la Negureni, Rezervația Naturală de la Fântânița, Insula Anda de pe Lacul Tașaul, Rezervația Dunele Marine de la Agigea și Mănăstirea "Sfânta Cruce", din localitatea Crucea.

Deocamdată, însă, cei care au poftă de ceva adrenalină nu au prea multe variante, ci, eventual, doar să meargă pe cont propriu, fără trasee prestabilite și excursii organizate.

În prezent, pe site-ul blacksea-adventure.travel, unde ar fi trebuit să fie prezentate toate aventurile de care poți avea parte pe litoral sau în România nu apare nimic despre țara noastră. La capitolul experiențe unice, vizitatorii site-ului sunt îmbiați cu recomandări pentru o excursie în perioada aurorei boreale, în nordul Islandei, sau la spectacolul balenelor, ori o vizită la Parcul de Aventuri Sao Miguel, din Insulele Azore, Portugalia. Din păcate, niciuna din aceste destinații nu este nici măcar la Marea Neagră, cu atât mai puțin pe litoralul românesc.

Sporturi extreme la Constanța

Și în strategia pentru turism concepută de Primăria Constanța apare conceptul de turism de aventură - sportiv. Aici se precizează că, "având în vedere prezența Mării Negre și a Lacului Siutghiol, care permit activități sportive, inclusiv sporturi extreme, și de agrement, Constanța - Mamaia reprezintă o destinație care oferă turism sportiv și de aventură, astăzi practicat îndeosebi în sezon, cu tendințe și potențial de dezvoltare în capetele de sezon, cu tendințe și potențial de dezvoltare în capetele de sezon, atunci când valurile sunt mai puternice".

Tot în strategie se vorbește și despre dezvoltarea unui circuit de piste de biciclete, în special în zona de concentrare a obiectivelor turistice și pe principalele bulevarde care conectează zona peninsulară de parcul Tăbăcărie și Delfinariu și destinațiile hoteliere este imperative, atât pentru sporirea atractivității municipiului și calității mediului în acesta, cât și pentru facilitarea accesului în zona peninsulară, ulterior restricționării accesului autovehiculelor neautorizate în prealabil.

Dar și această strategie, deocamdată, este doar pe hârtie. Pe Siutghiol abia dacă vezi o barcă, două, pe Tăbăcărie vezi doar gunoaie, piste de biciclete nu sunt decât pe bulevardul Tomis și prin centrul stațiunii Mamaia, singurele sporturi extreme care pot fi practicate sunt cele pe mare, dar și acelea în funcție de vreme. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7845 secunde