Tichetul Rabla rămâne la 6.500 lei. Bani mai mulți pentru mașinile electrice

444
Tichetul Rabla rămâne la 6.500 lei. Bani mai mulți pentru mașinile electrice - rabla-1489597039.jpg

Articole de la același autor

Prima de casare pentru rable rămâne și anul acesta 6.500 de lei, la fel ca anul trecut, deși inițial ministrul Mediului, Daniel Constantin, anunța că intenționează să o majoreze. Conform Ghidului de finanțare a Programului de stimulare a înnoirii parcului auto național supus dezbaterii publice, pe site-ul Ministerului Mediului, în 2017 se vor introduce praguri maxime de emisii de CO2 pentru autovehiculele achiziționate cu ajutorul primei de casare.


Finanțarea acordată prin actualul program va avea caracter multianual, fiind o strategie pentru o perioadă de trei ani (2017 - 2019), prin care Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) își propune să contribuie la încurajarea achiziției de autoturisme noi din ce în ce mai performante din punct de vedere al impactului asupra mediului.


Noutatea Rablei 2017 este că se introduc praguri maxime de emisii de CO2 ale autovehiculelor pentru achiziția cărora se poate obține prima de casare. Astfel, cuantumul primei de casare va fi de 6.500 de lei și se va acorda în funcție de cantitatea de emisii de CO2/km generată de sistemul de propulsie al autovehiculului nou achiziționat, în regim de funcționare mixt, după cum urmează: în anul 2017, pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 130 g CO2/km, în anul 2018, pentru auto-vehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km, în anul 2019 pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 110 g CO2/km. "După cum se observă, prin scăderea graduală a pragului de emisii de CO2, programul este conceput nu doar ca o modalitate de finanțare, ci și ca un instrument de îndrumare a cumpărătorului de autoturisme și conștientizare a acestuia cu privire la corelarea nevoii de deplasare cu cea de protecție a mediului", se precizează în Referatul de aprobare a proiectului de ordin pentru aprobarea Ghidului de finanțare a programului Rabla.


Bonusuri în funcție de emisiile de gaze
În plus, la prima de casare de bază se poate adăuga, în 2017, un ecobonus de 1.500 lei la achiziționarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 98 g CO2/km în regim de funcționare mixt. Pentru anul 2018, valoarea ecobonusului este similară, însă numai pentru cazul în care este cumpărată o mașină nouă echipată cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 96 g CO2/km în regim de funcționare mixt.


Nu în ultimul rând, la achiziționarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 95 grame de CO2/km în regim de funcționare mixt, se va acorda, în 2019, un ecobonus în cuantum tot de 1.500 de lei. Pe de altă parte, în cazul achiziției unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid, valoarea ecobonusului va fi de 2.500 de lei.


10.000 de euro cadou pentru o mașină electrică
Mai mult decât atât, Daniel Constantin promite dublarea primei de achiziție pentru programul Rabla Plus, pentru mașini electrice noi, de la 5.000 la 10.000 de euro. Acesta se arată optimist și speră ca, astfel, să fie achiziționate, în 2017, în jur de 1.000 de autovehicule electrice, după ce în 2016 nu s-au vândut decât 40. "Anul trecut s-au vândut doar patruzeci și ceva de mașini. Anul acesta vom avea la dispoziție o sumă care să echivaleze cu 1.000 de mașini care să se vândă la nivel național, iar prima pentru fiecare cetățean care vrea să acceseze această măsură se va dubla de la 5.000 de euro la 10.000 de euro", a anunțat ministrul Mediului.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6441 secunde