Tatăl unui adolescent angajat pe litoral reclamă: "L-au exploatat și l-au terorizat!"

5396
Tatăl unui adolescent angajat pe litoral reclamă:

Articole de la același autor

Munciți mai bine de 12 ore pe zi, fără nicio zi liberă, pentru un salariu puțin mai mare decât minimul pe economie și amenințați că nu mai primesc nici un leu dacă nu respectă în întregime condițiile impuse de patron. Despre plata orelor suplimentare sau a concediilor neprimite nici nu se pune problema! 


Aceasta este experiența prin care au tot trecut, ani buni, tinerii care se angajează, sezonier, pe litoralul românesc. Și este experiența unui tânăr de 17 ani, din comuna Daea, județul Giurgiu, care a lucrat vara aceasta, aproximativ două luni și jumătate, la un hotel din stațiunea Jupiter. 


Tatăl său, Dumitru Neaga, a sesizat Ministerul Turismului despre modul cum a fost "exploatat" fiul său și, după cum a subliniat pentru "Cuget Liber", urmează să sesizeze și Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Constanța. 
Cătălin este un tânăr de 17 ani, elev la un colegiu militar, unde are rezultate bune la învățătură. Prima dată a lucrat pe litoral în vara lui 2018. Nici atunci nu a avut parte de un tratament corect din partea patronilor, dar, din dorința de a face bani de buzunar, a revenit și în acest sezon estival. 


"S-a angajat la hotelul din Jupiter pe 21 iunie, înțelegându-se cu patronul să stea până pe 31 august. Muncea mai bine de 12 ore pe zi, de la 6.30 dimineața până după ora 22.00, cu pauze de aproximativ o oră după mese. A semnat un contract de muncă pe salariul minim pe economie, dar s-a înțeles cu patronul să primească 2.000 de lei pe lună. Legislația stipulează clar că minorii trebuie să muncească 6 ore pe zi, plus ar fi trebuit să îi plătească orele suplimentare, să primească bani pentru zilele de concediu care i se cuveneau. Nici nu s-a pus problema de așa ceva. Ba din contră, ceea ce m-a și indignat cel mai mult, a fost faptul că l-au terorizat, l-au amenințat că nu îi vor mai da banii, dacă pleacă pe 31 august", a relatat, pentru "Cuget Liber", Dumitru Neaga, tatăl adolescentului. 


Reproșuri peste reproșuri 
"Fiind elev al unui colegiu militar, pe 5 septembrie după-amiaza trebuia să fie la școală, așa că voia să ajungă acasă, să se odihnească puțin. Tocmai de aceea s-a înțeles încă de la bun început să plece pe 31 august. Pe 27 august, însă, când i-a spus managerului că se pregătește de plecare, i s-a răspuns că nu se poate și că dacă nu rămâne până pe 5 septembrie la muncă, nu-și mai vede banii. Până la acea dată îi plătise vreo 1.500 de lei, în tranșe de câteva sute de lei. Mai avea să primească mai bine de 3.100 de lei, banii pe o lună și jumătate", a mai relatat bărbatul. 


Alarmat, băiatul a telefonat acasă, tatăl a luat legătura cu conducerea hotelului și situația s-a soluționat. 
"I-au dat salariul, reproșându-i că m-a sunat pe mine. Dar tot i-au oprit din bani, pentru o zi, sub diverse pretexte. Dar despre faptul că nu a avut nicio zi liberă în două luni și jumătate, despre faptul că nu i-au plătit orele suplimentare, nu i-au dat bani pe concediul care i se cuvenea, nicio vorbă! Sau despre faptul că nu i-au asigurat echipamentul de lucru, respectiv pantaloni, cămașă etc. În schimb, l-au maltratat psihic și emoțional, l-au terorizat. Seara, încuiau până și ușile de incendiu, să fie siguri că nu ies din hotel, iar după ce a anunțat că vrea să plece, nu i-au mai dat nici masa de dimineață", a adăugat Dumitru Neaga. 


Exploatarea sezonierilor, în scădere pe litoral 
Aspecte similare precum cele semnalate de Dumitru Neaga și fiul său sunt sesizate, în mod frecvent, pe litoralul românesc. 
Eugen Bola, inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Constanța, spune însă că în vara aceasta numărul sesizărilor cu subiecte similare, dar și al neregulilor depistate în urma controalelor realizate a scăzut față de verile trecute. 
"Din păcate, încă mai sunt angajatori care procedează astfel, încă sunt tineri și chiar și oameni cu ani de experiență «păcăliți». Prestația o realizează, dar nu primesc bani pe concedii, nu le sunt plătite orele suplimentare. Dar nu mai sunt mulți. Poate că i-a speriat cuantumul amenzilor date de ITM, poate pentru că a crescu gradul de responsabilitate. Cert este că nu mai vor probleme, nu mai vor să aibă ITM-ul sau alte instituții la ușă", a afirmat Eugen Bola. 


Drept dovadă, a crescut numărul contractelor de muncă înregistrate la ITM în timpul sezonului estival, comparativ cu anii trecuți. Astfel, din iunie până pe 15 august, au fost înregistrate 7.000 noi contracte de muncă și peste 4.400 de contracte pentru zilieri, care au prestat peste 25.000 de zile de muncă, în total. 


XXX 
Cei care doresc să reclame fapte similare inspectorilor de muncă trebuie să știe că o pot face și sub protecția anonimatului, pe faxul instituției, 0241/694317. Reclamantul nu va primi răspuns în scris, dar controlul va fi realizat și angajatorul sancționat, dacă sunt constatate deficiențe. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.595 secunde