Tainele din subsolurile caselor din Piața Ovidiu: fântână romană și gură de tunel spre port

7447

Articole de la același autor

Constanța are numeroase bijuterii arhitecturale, construcții impunătoare, de o frumusețe rară, care ascund un trecut tumultuos. Este cazul, de exemplu, a două imobile învecinate în Piața Ovidiu: Hotelul Hrisicos și Casa Damadian. Primul imobil este reprezentativ pentru "procesul de sistematizare și constituire a Pieței Ovidiu", iar al doilea ascunde, în subsol, o frumoasă fântână romană, mărturie a istoriei acestor meleaguri. 


Un oraș cu un caracter cosmopolit, cu o evoluție arhitecturală impresionantă, mai ales în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, până la sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial. Un patrimoniu cultural divers, reprezentat de monumente dintre cele mai diverse: lăcașuri de cult, precum biserici, moschee, geamie, sinagogi, case, vile, hoteluri, care au reușit, peste ani, în ciuda vicisitudinilor de tot felul, să-și păstreze elementele definitorii. Într-un demers de a promova trecutul arhitectural al Constanței și de a veni în sprijinul celor interesați să exploreze, turistic, zona veche a urbei, Institutul Național al Patrimoniului a lansat proiectul "Constanța Multietnică". În cadrul acestui proiect, specialiștii au realizat o amplă hartă a Constanței, care cuprinde majoritatea clădirilor vechi ale orașului, cu poveștile lor fascinante. 


Hotel cu trei subsoluri, scos la vânzare  


Printre punctele de reper ale Constanței vechi, asupra cărora turiștii trebuie să zăbovească, se numără, potrivit specialiștilor, două "bijuterii" din Piața Ovidiu: Hotelul Hrisicos și Casa Damadian. 


"Hotelul a fost construit în anul 1900, la cererea comerciantului Gheorghe Hrisicos, conform planurilor arhitectului francez Louis Givert, în stil electric, cu elemente neoclasice dominante, alături de câteva elemente ARt Nouveau. Clădirea a fost poziționată pe locul vechii Case Hrisicos. Este compusă din trei subsoluri, parter, mezanin, etaj și mansardă. Intrarea principală din colț era, inițial, arcuită în semicerc. La parter se afla restaurantul hotelului, care a devenit unul dintre cele mai frecventate localuri ale orașului, cunoscut pentru calitatea mâncărurilor și a vinurilor oferite. Proprietarul hotelului era un important comerciant de vinuri, implicat însă într-o serie de fraude bancare. Supranumit în epocă «escrocul bancher din Constanța», a fost investigat de autorități, a fugit în Rusia, de unde a fost extrădat, fiind condamnat la doi ani de închisoare. Hotelul a reprezentat un reper în procesul de sistematizare și de constituire a Pieței Independenței, ulterior Ovidiu. De-a lungul timpului a avut diferite destinații: bancă ("Steagul Dobrogei", după 1924), cazarmă comandament (după 1947), restaurant și cramă ("Pelican", din 1974). După anul 2010, clădirea a fost restaurată, redevenind hotel și restaurant", au arătat specialiștii Institutului de Patrimoniu. De menționat că Hotelul Hrisicos a fost pus în vânzare, având un preț de pornire de 3,8 milioane de euro. 


Casa cu două subsoluri, cu fântână romană
Vecină cu hotelul Hrisicos, Casa Damadian a fost transformată de omul de afaceri armean Armenag Damadian – om de afaceri, șef al Camerei de Comerț și Industrie Constanța, președinte al Asociației Cerealiștilor, filantrop – dintr-o veche casă germană, Wegener, ridicată în 1894 de Maxilian Wegener, șeful serviciului de întreținere a Portului Constanța. "Wegener a fost prima persoană care a construit pe terenul care se regăsea, la sfârșitul secolului al XIX-lea, pe strada Pescarilor, nr. 11. Casa Wegener, cu un regim de înălțime S+P+1 și parțial etajul 2 prin turnul din colț era o construcție interesantă, construită pe buza malului. Avea un subsol dublu, pentru că fundațiile au fost făcute la adâncime mare", arată specialiștii în patrimoniu. 


Soții Damadian nu au demolat fosta casă, ci au modificat-o și au extins-o, în al treilea deceniu al secolului XX, după planurile arhitectului Victor Stephănescu. "Casa Wegener continuă să existe în noua construcție, se modifică însă fațadele, pentru a fi unitare. A mai fost adăugat un etaj și un mic corp spre port. Între anii 2005 – 2011, casa a fost restaurată de arhitectul Dorin Bucur, cu finanțarea unui grup de investitori privați, norvegieni. Au fost adăugate câteva elemente: ferestre, un balcon spre Piața Ovidiu, iar acoperișul a fost supraînălțat. La subsol, a fost găsită o fântână romană, cu pereți din piatră, cu un diametru de aproximativ 1,3 metri și o adâncime de 23 metri. Aceasta a fost acoperită cu o sticlă groasă, luminată și vizibilă din spațiul parterului. Subsolul este funcțional, dar nefolosit în prezent", au mai punctat specialiștii în patrimoniu. 


În schimb, alți istorici susțin că în subsolul casei din vecinătatea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța se află o gură de tunel, folosită în timpul războiului ca ieșire spre cheiurile portului. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8486 secunde