Șoferii pot vorbi la telefon în mers! Președintele a promulgat legea

699
Șoferii pot vorbi la telefon în mers! Președintele a promulgat legea - dd-1585908211.jpg

Articole recomandate

Șoferii pot folosi telefonul mobil în timpul mersului, cu condiția ca aparatul să aibă dispozitiv de tip "mâini libere", potrivit Agerpres. Legea a fost promulată vineri de președintele Klaus Iohannis. Până la această modificare, șoferilor le era interzisă interzisă folosirea telefonului mobil în mers, indiferent dacă are sau nu dispozitiv "mâini libere".

Ordonanța Guvernului nr. 11/2019 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice prevedea că, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mișcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video.

Legea promulgată vineri introduce prevederea potrivit căreia "conducătorilor de vehicule le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceștia se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepția celor prevăzute cu dispozitive tip mâini libere".

De asemenea au fost modificate două texte din ordonanță, în sensul permiterii autobuzelor de a circula, în regim de urgență, pe calea de rulare a tramvaiului. Astfel, potrivit textelor, constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa I de sancțiuni "nerespectarea obligației conducătorului de vehicul, cu excepția conducătorului de autovehicul destinat transportului public de persoane prin servicii regulate, de a lăsa liber tramvaiul la apropierea acestuia, când drumul are o singură bandă".

De asemenea, constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni "nerespectarea obligației de către conducătorul vehiculului, cu excepția conducătorului de autovehicul destinat transportului public de persoane prin servicii regulate, de a circula pe un singur șir, indiferent de direcția de deplasare, într-o intersecție în care circulă și tramvaie și de a lăsa liber traseul tramvaiului atunci când spațiul dintre șina din dreapta și trotuar nu permite circulația pe două șiruri".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3429 secunde