Scenele din filme devin realitate, la Constanța. Spital militar modular pe stadionul "Portul"

4471

Articole de la același autor

Constanța a intrat în război. Este un război dificil, cu un inamic invizibil, dar care face ravagii. Au fost scoase mașinile de armată, este plin de polițiști, iar pe unul dintre cele mai mari bulevarde ale orașului se ridică un spital militar. Oamenii încearcă să își păstreze cumpătul, înțeleg situația și speră ca să ieșim cu toții cât mai puțin afectați din această luptă cu noul coronavirus.

Constanța va avea un spital militar modular, unde vor putea fi izolați și tratați pacienții diagnosticați cu Covid-19 și cu forme ușoare de infecție. Măsura a fost luată astfel încât să nu se supraaglomereze spitalele deja existente. Anunțul a fost făcut, la începutul acestei săptămâni, de către prefectul județului Constanța, George Niculescu.

"Constanța va beneficia, în cel mai scurt timp, de un spital militar mobil, pregătit să susțină efortul sistemului sanitar județean. În urma consultărilor, specialiștii Ministerului Apărării Naționale au luat decizia ca acesta să fie ridicat pe stadionul «Portul» Constanța. Unitatea temporară va fi dotată cu un aparat Real Time PCR, pentru a efectua testări pacienților", a precizat prefectul județului Constanța.

Potrivit acestuia, la spitalul mobil vor fi tratați pacienții care prezintă cazuri ușoare și medii de infectare cu Covid-19.

"Este important de precizat că unitatea mobilă va funcționa cu monospecializare, fiind dedicată tratării cazurilor de coronavirus. Medici și personal medical vor fi detașați pentru funcționarea acestui spital, menit să reducă din presiunea exercitată pe Spitalul de Boli Infecțioase. Este un pas important și o soluție viabilă pentru ca oamenii să poată beneficia de cel mai bun tratament, în cazul în care situația o va cere", a subliniat prefectul George Niculescu.

Modulele, achiziționate din Olanda

De altfel, în cursul zilei de ieri, a intrat în țară convoiul cu autocamioane care transportă modulele ce vor fi montate la Constanța. Acestea au fost achiziționate din Olanda de către Direcția medicală a MApN.

"Spitalul Modular de Izolare și Tratament va funcționa ca o secție extinsă de boli infecțioase a Spitalului Militar de Urgență din Constanța. Această capabilitate medicală militară va fi instalată de structuri din MApN în campusul militar ce va fi amplasat pe terenul stadionului «Portul» din Constanța.

Operațiunile de pregătire a campusului sunt realizate cu sprijinul militarilor din Statul Major al Forțelor Navale, Statul Major al Forțelor Terestre, Comandamentul Comunicațiilor și Informaticii, Comandamentul Logistic Întrunit și Direcția medicală a MApN", au anunțat reprezentanții Ministerului Apărării Naționale.



Au început amenajările


Am ajuns și noi, ieri, în zonă, pentru a surprinde acest moment istoric. Lucrările de pregătire a stadionului pentru sosirea echipamentelor erau deja în toi, la orele 9 ale dimineții. Tot perimetrul fusese împrejmuit, iar autovehiculele locatarilor din blocurile aflate în imediata apropiere a stabilimentului fuseseră mutate, atât pe bulevardul 1 Mai, cât și pe strada Stadionului. De altfel, accesul cu mașini a fost interzis pe strada Stadionului. Acolo, am fost întâmpinați de un polițist care supraveghea zona și care ne-a explicat că perimetrul este acum sub pază.

Ne-am apropiat cu precauție și, chiar la intrarea spre gradene, am găsit mai mulți tehnicieni și muncitori care mutau rețelele de electricitate, astfel încât să poată intra autovehiculele mai înalte și mașinile de mare tonaj. În curte, alți muncitori demolau o parte din parapeți și culoarele de acces, pentru a avea loc utilajele grele ce urmează să aducă echipamentele. În tot acest timp, suprafața de teren era nivelată, pentru că acolo vor fi montate corturile și containerele spitalului.

Ritmul de lucru era susținut, iar oamenii, deși își vedeau de treabă, ne-au spus că trag tare să termine cât mai repede.

"Nu vrem să fim aici când ajunge armata și nici atât când vor fi aduși pacienții. Totuși, încă mai sper că nu va fi cazul. Poate avem o șansă și nu va trebui să fie folosit acest spital", ne-a șoptit unul dintre tehnicieni.

"N-am crezut că în 2020 o să vedem armata-n stradă"

În blocul de vizavi de intrarea pe stadion, câțiva locatari priveau desfășurarea de forțe din fața geamurilor lor.

"Au venit și ne-au spus să mutăm mașina și să eliberăm strada. Apoi, am văzut că au fost puși stâlpi, căci avem voie să mergem doar pe trotuar. Inițial nu am înțeles ce se întâmplă, apoi ne-a spus unul dintre polițiștii care stau în capătul străzii că se face spital militar pe stadion. Până atunci, eram îngrijorați, dar parcă nu conștientizam cât de gravă este situația", ne-a mărturisit un bărbat, îngrijorat.

Aceeași stare de îngrijorare ne-a transmis-o și o mamă cu un bebeluș în brațe.

"Nu am crezut vreodată că, în anul 2020, o să vedem mașini de armată pe stradă și o să asist din casă la ridicarea unui spital militar pe stadion. Acestea erau scene din filme, până acum. Dar devin realitate la noi în oraș. Și noi ne simțim neputincioși pentru copiii noștri", a spus femeia cu lacrimi în glas. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4111 secunde