Renaște sudul litoralului? Hoteluri modernizate, faleze și străzi refăcute, în stațiunile de la malul mării

4838
Renaște sudul litoralului? Hoteluri modernizate, faleze și străzi refăcute, în stațiunile de la malul mării - fotofondsudullitoralului3-1578352030.jpg

Articole de la același autor

Începe o nouă epocă pentru sudul litoralului românesc. În stațiunile de la malul mării au fost demarate numeroase investiții, atât private, dar și publice, menite să dezmorțească turismul. Numeroase hoteluri vechi au intrat în renovare, iar autoritățile locale modernizează infrastructura ceaușistă cu sprijinul fondurilor europene.


După ce Mamaia s-a supraaglomerat în ultimii ani și a devenit mai mult un cartier al Constanței, plin cu blocuri și apartamente de închiriat, dar fără infrastructură, investitorii și-au îndreptat atenția spre sudul litoralului, unde prind contur noi proiecte turistice. Iar vestea bună este că multe dintre ele vor resuscita și moderniza hotelurile vechi, multe ferecate și în stare avansată de degradare. 


Semnalul a fost dat de câțiva ani, când turiștii care își doreau vacanțe tihnite, cu loc mai mult pe plajă, ceva verdeață de jur împrejurul hotelului, au început să fugă de aglomerația din Mamaia, mai către sud. Încet încet, vechile stațiuni s-au animat, deși în multe zone infrastructura a rămas aceeași de pe vremea comunismului.


Sunt însă perspective că stațiunile care odinioară erau mândria turismului românesc să renască și să redevină puncte principale de atracție pentru vacanțele de vară ale românilor, dar și ale străinilor. Din ce în ce mai multe hoteluri vechi intră în renovări. După ce au stat ani de zile părăsite, imobilele au fost cumpărate la prețuri destul de scăzute, suficient cât să poată fi ulterior modernizate. Una dintre cele mai așteptate investiții este cea de reabilitare a celor trei hoteluri emblematice din Olimp, Amfiteatru, Panoramic și Belvedere. Acestea au fost cumpărate de proprietarul grupului Phoenicia Hotels, Mohammad Murad. Lucrările au fost deja demarate și nu este exclus ca măcar o parte a noului complex să fie deschis în vara 2020. De asemenea, Murad a achiziționat în vara anului trecut și hotelul Craiova, pe care intenționează să îl reamenajeze și să îl includă în noul resort de la Olimp, dar și hotelurile Prahova și Clăbucet.


Hotelul Opal, din stațiunea Cap Aurora, a fost cumpărat, vara trecută de către proprietarul portalului litoralulromanesc.ro, iar hotelurile Romanța, din Neptun, Oltina și Slatina din Olimp, au fost achiziționate de hotelieri care mai au spații de cazare pe litoral, la Eforie și Mamaia. 


Falezele și străzile, refăcute
În paralel cu investițiile hoteliere, autoritățile locale din Mangalia au demarat mai multe proiecte europene pentru modernizarea infrastructurii din stațiunile Saturn, Neptun și Olimp. Vor fi reabilitate și modernizate mai multe străzi, vor fi refăcute trotuarele și sistemul de iluminat public și vor fi amenajate parcări noi. De asemenea, vor fi realizate piste de biciclete și un sens giratoriu pentru fluidizarea traficului rutier. În plus, se lucrează la faleza din Saturn și urmează să înceapă reabilitarea falezei de la Mangalia până la Saturn.


Prima Organizație de Management al Destinației, la Mangalia
Deși Mamaia a luat fața stațiunilor din sud, mulți hotelieri sunt nemulțumiți de faptul că autoritățile din Constanța și Năvodari au permis construcția de blocuri de locuințe care sunt închiriate la negru și care le "fură" din turiști.


"În Mangalia, cu cele șapte stațiuni, s-a făcut primul OMD din România, cu procesul finalizat, recunoscut de judecătorie și Ministerul Turismului. Din păcate, la Constanța, nu am reușit, să ajungem la un consens cu autoritățile locale. Membrii Organizației Patronale Mamaia Constanța sunt foarte dezamăgiți și demotivați, în Mamaia nu se schimbă nimic, destinația e așa cum e. Banii din taxa de dezvoltare și promovare sunt la primărie", a declarat, pentru "Cuget Liber", Anca Pavel Nedea, directorul executiv al Organizației Patronale Mamaia – Constanța.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4639 secunde