Pregătiri pentru prima zi de școală. Părinții ar prefera reintroducerea uniformelor

251
Pregătiri pentru prima zi de școală. Părinții ar prefera reintroducerea uniformelor - fotofondprimazidescoala1-1567795633.jpg

Articole de la același autor

Vacanța mare a luat sfârșit. Luni dimineață, cu mic cu mare, preșcolarii, școlarii, elevii de liceu, toți iau drumul unităților de învățământ. Gătiți ca de zi mare, cu cămăși albe scrobite, pantofiori noi-nouți, vor umple curțile de zarvă și clasele de bucurie. Pentru părinți, însă, prima zi de școală reprezintă un efort financiar serios, mai ales dacă au doi, trei copilași.


Pregătirile pentru școală au început de câteva săptămâni. Deja, prin multe magazine bate vântul. La mare căutare sunt cămășile albe și penarele echipate. Week-endul acesta, va fi din nou aglomerație prin mall-uri și supermarketuri, multe familii lăsând pe ultima clipă unele cumpărături necesare elevilor.


Ghiozdan, caiete, creioane, coperte, stilou, rezerve de stilou, hârtie glasată, vocabular, cămașă, sarafan sau pantalon, încălțări, flori… Lista pentru prima zi de școală este lungă. Și prețurile năucitoare. Părinții privesc cu grijă etichetele, fac comparații, caută oferte, cu speranța că le va mai rămâne ceva în buzunare după 9 septembrie.


"Avem o listă cu rechizite de la grădiniță și o listă cu echipamentul necesar. La prima vedere sunt multe, dar sperăm să ne descurcăm. Avem un buget prestabilit, dar sunt convinsă că nu ne vom încadra în el. Întotdeauna socotelile de acasă nu se potrivesc cu cele de la piață. Acum avem un singur copil, va fi mai ușor. La anul, fetița va merge în clasa pregătitoare, iar băiețelul la grupa mică la grădiniță. Să vezi atunci distracție!", ne-au spus, cu umor, doi constănțeni plecați la cumpărături.


"Uniforma ne-ar simplifica viața!"
Provocarea cea mai mare nu este însă, la rechizite, ci la ținuta elevilor. Și, dacă la băieți este mai simplu, cu o cămașă albă, pantaloni închiși la culoare și pantofi, la fete, variantele sunt multe și costisitoare. 


"Ce simplu ar fi fost dacă exista uniformă. Serios, eu sunt pentru reintroducerea uniformei. Ne-ar simplifica viața și nouă, părinților, dar și pentru copii ar fi benefic. Nu se vor mai face diferențe, nu se vor mai face calcule cât a costat rochița aceasta sau fusta celeilalte, analize după branduri, fițe... Toți îmbrăcați la fel, sigur se vor înțelege mult mai bine", este de părere Corina R., o mămică din Constanța.


Pretenții mari
Cei mai pretențioși sunt, evident, elevii, mai ales cei mari. Ei caută anumite haine, de cele mai multe ori de firmă, rucsace branduite sau pantofi sport renumiți la nivel internațional. Așa se face că numai ținuta din prima zi de școală poată să-i coste pe părinți câteva sute de lei. Calculul e simplu: o cămașă albă simplă, de la mall, 79 de lei, un pantalon bleu-marin, clasic, - 99 de lei, o pereche de încălțări mai bune - 199 de lei, curea - 29 lei, rucsac - 150 lei, un buchet de flori - 40 de lei. Totalul ajunge la aproximativ 600 de lei. La fetițe, poate chiar să depășească. Și asta doar pentru minimum necesar.


Unii părinți încă nu au cumpărat tot și spun că le vor mai lua pe parcurs. "Așteptăm să vedem ce vor primi în pachetele de la primărie și apoi mai completăm cu cele ce mai trebuie. Nici ghiozdanul nu l-am cumpărat. Anul trecut l-a folosit pe cel primit și a fost ok. Deci, deocamdată nu am cumpărat. Oricum sunt destule cheltuieli. Mai trebuie tricouri pentru sport, trening, adidași, manuale și caiete speciale. Să vedem ce ni se va mai cere și de la școală", ne-a mărturisit un alt părinte din Constanța.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4782 secunde