"Postim ca să ne desăvârșim. Postul ne umple de energii divine"

796

Articole de la același autor

Timp de 40 de zile, ortodocșii se vor afla în postul Crăciunului. Astăzi, 14 noiembrie, în Biserica Ortodoxă este Lăsatul secului pentru postul Nașterii Domnului, care începe mâine, 15 noiembrie. Preoții spun că Postul Nașterii Domnului sau Postul Crăciunului a fost rânduit de către biserică pentru pregătirea credincioșilor în vederea întâmpinării praznicului Nașterii Domnului (25 decembrie). 


În data de 14 noiembrie, în fiecare an, în calendar este consemnat lăsatul secului, ceea ce înseamnă că trebuie să lăsăm deoparte obiceiurile lumești. Acest post ne amintește de patriarhii și drepții Vechiului Testament, dar și de postul de 40 de zile al lui Moise, pe Muntele Sinai, înainte de a primi cele zece porunci, scrise de către Dumnezeu pe table de piatră. 


Preotul Jean Ion, de la parohia "Sfântul Vasile" din Constanța spune că scopul postului nu este numai de a face deosebiri între unele mâncăruri, ci de a disciplina trupul și puterile sufletești, spre ușurare și curățire de păcate. 


"Nu mai mâncăm grăsimile animalelor, ci hrana care ne subțiază trupul și sufletul, hrana care ne ajută să le stăpânim mai ușor. Fără post și rugăciune nu poți lupta împotriva diavolului. Nu poți să scoți din tine toate apucăturile, închipuirile, toată imaginația păcătoasă. Postim ca să ne desăvârșim. A ajunge în Împărăția lui Dumnezeu înseamnă a-ți desăvârși firea, ființa. Prin post, noi nu imităm pe Mântuitorul Iisus Hristos, ci-L urmăm. Îl urmăm prin post, rugăciune, milostenie, prin Sfintele Taine și sfintele fapte bune. De aceea este foarte, foarte important postul. Un om care vrea să fie veșnic fericit postește. Cel care se sperie atunci când vine postul înseamnă că este speriat de veșnicie. Totuși, nu trebuie să-i forțăm pe ceilalți să postească, ci să ne forțăm pe noi să postim. A posti înseamnă a te înfrâna nu doar de la bucate, ci și de la fapte urâte, de la vorbă multă, de la orice tip de distracție și plăcere, dând o mai mare importanță rugăciunii, citirii Sfintei Scripturi, milosteniei și altor fapte bune. Fără acestea din urmă, postul este lipsit de valoare și eficiență", ne-a declarat părintele.


Este benefic pentru organism postul?


Mulți se întreabă dacă această perioadă de 40 de zile de post este benefică pentru organism. Cândva, Sfântul Vasile cel Mare zicea: "Bucatele cele multe și bucatele cele grase, neputând să le mistuie stomacul, multe boli au adus în lume. Iar postului și înfrânării, pururea îi urmează sănătatea". Așa că, dacă nu vă încredeți în sfinți, credeți ce spun medicii despre post! Postul are multiple beneficii asupra organismului, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. "În această perioadă, organismul nostru se eliberează de toxine, de gânduri rele, de atitudini vicioase. Care sunt, în mare, beneficiile postului? Ajută digestia, detoxifică organismul, ne încarcă cu energie, ne echilibrează spiritual și ne ajută să gândim mai limpede. Lipsa alimentelor grele aduce cu sine o senzație de ușurare a corpului și oferă creștinului cele mai potrivite condiții, atmosfera și mijloacele de înduhovnicire și îmbunătățire morală. O perioadă de post de două, trei săptămâni sau 40 de zile ne umple de energii divine și de curaj în lupta cu ispitele vieții. Toți părinții ascetici spun că postul nu urmărește omorârea trupului, ci omorârea patimilor care ne distrug și sufletul și trupul", a adăugat preotul. 


Nu uitați, însă! Această reținere de la bucate trebuie permanent împreunată cu reținerea de la păcate, căci noi ne înfrânăm de la hrană în scopul înfrânării poftelor și patimilor, în scopul îmbunătățirii și desăvârșirii noastre duhovnicești. "Noi postim de bucate, ca să postim de păcate, după afirmația unor Sfinți Părinți. Postul trupesc fără cel sufletesc este lipsit de orice valoare morală. Din acest motiv, Biserica ne îndeamnă să postim postul cel adevărat, bineplăcut lui Dumnezeu, care este: înstrăinarea de răutăți, înfrânarea limbii, lepădarea mâniei, depărtarea de pofte, de clevetire, de minciună și de jurământ fals", a mai spus preotul Jean Ion.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3958 secunde