Portul Marina Nord și investițiile pe litoral, doar pe hârtie!

934
Portul Marina Nord și investițiile pe litoral, doar pe hârtie! - fotofondinvestitiiturism1-1550700244.jpg

Articole de la același autor

În urmă cu mai bine de un an și jumătate, pe lista investițiilor din Master Planul Investițiilor în turism, apăreau proiecte ambițioase, precum un nou port turistic la Constanța și centre balneare moderne în stațiunile de pe litoral. Între timp, ministrul Turismului este altul, iar investițiile au rămas pe aceeași hârtie, dosită într-un sertar. Totuși, ministerul se laudă cu o nouă realizare: investițiile din turism vor avea condiții speciale de finanțare. Nu spune însă și când va da banii respectivi.


În august 2017, cu surle și trâmbițe, era lansat un plan major de investiții în turism pentru revigorarea anumitor zone sau extinderea infrastructurii de vizitare în altele. Se vorbea atunci de dezvoltarea turismului de sănătate, a domeniului schiabil, a infrastructurii turistice de agrement, precum și a stațiunilor de pe litoralul Mării Negre.
În județul Constanța, au fost selectate opt proiecte despre care Ministerul Turismului le consideră de importanță locală. Este vorba despre amenajarea unor centre de prevenție, tratament medical primar și a punctelor de salvamar din zona litorală a județului Constanța, amenajarea unor mini-porturi turistice pe Dunăre, în localitățile Ostrov, Capidava, Rasova și Ghindărești, extinderea Delfinariului Constanța, amenajarea portului de agrement Marina Nord, din municipiul Constanța, amenajarea obiectivului turistic natural de utilitate publică - Lacul Belona, din orașul Eforie, realizarea unui port de agrement în orașul Eforie, Dezvoltarea infrastructurii pentru turismul balnear în orașul Eforie, pentru creșterea atractivității turistice a stațiunilor Eforie Nord și Eforie Sud, precum și realizarea unui Centru multifuncțional de turism balneo-fizioterapeutic în orașul Techirghiol.
Portul Marina Nord ar trebui să fie amenajat în zona Pescărie, însă, momentan nici măcar nu au fost demarate studiile pentru realizarea lui.


Vor să ajungem din urmă alte țări concurente
Săptămâna aceasta, ministrul Bogdan Trif a adoptat o ordonanță de urgență, "prin care decalajele dintre dezvoltarea turismului din România și din țările concurente la nivel mondial se vor reduce, ca urmare a impactului investițiilor derulate". În fapt, nu au fost deschise șantierele pentru lucrările promise, ci doar au fost reglementate modalitățile prin care se pot deconta sumele contribuției de stat și extinderea finanțărilor. Cele care încă nu au venit… "Introducerea bugetului multianual era mai mult decât necesară în condițiile în care ne dorim dezvoltarea turismului pe termen lung. Prin această ordonanță, am dovedit angajamentul Executivului în privința susținerii industriei românești. Investițiile în turism necesită o perioadă îndelungată de timp, așa că această modificare legislativă reprezintă un ajutor direct dat autorităților locale care au în plan să realizeze proiecte de infrastructură turistică. Urmărim astfel ca România să devină competitivă pe mai multe domenii turistice, iar numărul turiștilor străini care ne vizitează țara să devină din ce în ce mai mare. Am văzut în 2018 o creștere atât a numărului de turiști străini, precum și o creștere a cheltuielilor acestora în România de peste 120 de milioane de euro. Este important să menținem această tendință", a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif.


Pentru investiții realizate în stațiunile de interes local, contribuția Ministerului Turismului va fi de 85 la sută, iar contribuția autorităților locale beneficiare este de 15 la sută.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.2563 secunde