"Nu există risc radiologic pentru populația României!"

176

Articole de la același autor

De câteva zile tot umblă zvonurile că un nor radioactiv amenință țara noastră. Este vorba un nor format în urma unei explozii la o centrală nucleară din Rusia.


Sunt voci care spun că acesta ar fi foarte nociv din cauza cantitățiu uriașe de ruteniu pe care o conține. Autoritățile naționale infirmă însă zvonurile și susțin că nu există risc radiologic. "În ceea ce privește informațiile apărute în spațiul public, referitoare la posibila prezență a unui nor radioactiv deasupra României, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) și Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) aduc în atenția opiniei publice faptul că nu există date care să confirme sau să indice existența unor factori de risc radiologic pentru populația de pe teritoriul României sau mediu care să impună luarea unor măsuri de răspuns", se arată într-o informație transmisă de Departamentul pentru Situații de Urgență.


Agenția Națională pentru Protecția Mediului realizează în permanență monitorizarea radioactivității mediului pe teritoriul României, prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM). "În acest sens, ANPM împreună cu CNCAN informează că măsurătorile efectuate pe teritoriul României, în perioada 8 august până pe 19 august, au indicat faptul că, în momentul de față, în România nu există nicio modificare a fondului natural din punct de vedere a radioactivității mediului. De asemenea, precizăm că nici la nivel internațional nu au fost raportate modificări ale nivelului de radioactivitate a mediului", mai spun autoritățile naționale.


Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare a anunțat că rămâne în contact permanent cu Centrul de Incidente și Urgențe din cadrul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică de la Viena și cu statele cu care România are încheiate tratate bilaterale în cadrul "Convenției Internaționale de notificare rapidă în cazul urgențelor radiologice și accidentelor nucleare".


IGSU, ca punct de contact declarat la nivelul Uniunii Europene, menține de asemenea permanent legătura cu partenerii la nivel european. "ANPM raportează datele rezultate în urma monitorizării radioactivității mediului efectuate la nivel național către platforma europeana EURDEP. În prezent, nivelul radiațiilor măsurate de către ANPM prin RNSRM se încadrează în limitele radioactivității mediului natural. CNCAN, ANPM împreună cu IGSU precizează că nu există niciun pericol radiologic pentru populație sau pentru mediu", subliniază reprezentanții DSU.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3971 secunde