Nelu Tătaru: Pacienții au dreptul să refuze un tratament, iar medicii să fie protejați împotriva malpraxisului

142
Nelu Tătaru: Pacienții au dreptul să refuze un tratament, iar medicii să fie protejați împotriva malpraxisului - 1-1594732484.jpg

Articole recomandate

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a declarat marți, la ședința Comisiei juridice a Senatului, că este "total de acord" cu tot ceea ce s-a convenit până în prezent cu privire la proiectul de lege privind carantina și izolarea. El spune că trebuie protejați și pacienții, dar și medicii: pacienții au dreptul să refuze un tratament, iar medicii să fie protejați împotriva malpraxisului, conform Digi24.


"Sunt total de acord cu cele ajunse la un consens până în acest moment. Intenția Ministerului Sănătății este cea de-a găsi o cale prin care corpul medical să își desfășoare activitatea fără a leza nici pacientul, dar fără a pune în pericol sănătatea publică sau activitatea profesională a corpului medical. De acord cu tot ce s-a convenit în acest moment și sunt dispus la orice amendament sau noțiune care trebuie clarificată", a spus Nelu Tătaru în fața comisiei.


"La refuzul internării consider că fiecare pacient are dreptul la sănătate, dar și fiecare cadru medical are dreptul să fie acoperit în virtutea unei acuzații de malpraxis. Pentru a pune un diagnostic, chiar și numai după un consult, trebuie o evaluare. Acel medic trebuie să-și asume un diagnostic, acel medic trebuie să-și asume suportul unui diagnostic clinic, paraclinic, biologic sau radiologic. Măcar pentru o scurtă perioadă, pentru a putea evalua pacientul, haideți să-i dăm dreptul și doctorului să-și facă meseria. Dincolo de acest lucru, pacientul poate să refuze tratamentul, este dreptul lui să îl refuze", a mai precizat ministrul Sănătății.


El a afirmat că orice cetățean reîntors dintr-o anumită zonă care impune carantina va merge într-un spațiu, de preferat domiciliul, iar în condițiile în care nu vrea să stea cu familia pentru a nu o supune unui risc, poate solicita carantina instituționalizată. De asemenea, cei care sunt în izolare și nu respectă acea măsură vor merge într-o carantină instituționalizată.


"Sunt măsuri prin care protejăm acel om posibil suspect, protejăm și familia, protejăm și pe cei care fac parte din arealul acestei familii", a mai spus ministrul.


El a susținut că personalul medical care ar urma să fie detașat trebuie să aibă beneficii.


"Avem în acest moment situații în care lipsa unor specialiști ne fac să detașăm din altă parte voluntari. Nu avem pârghia pentru a face involuntar acest lucru și atunci trebuie să găsim o cale de mijloc prin care acel profesionist care este detașat, lăsându-i pârghia de voluntariat, să beneficieze de niște avantaje. În acest moment suntem și în situația să transferăm pacienți și în ultimele două săptămâni au fost multe cazuri. Sunt de acord că trebuie să existe aceste detașări, ne trebuie personal în anumite spitale care au deficit de personal și sunt din ce în ce mai multe spitale, dar în același timp trebuie ca acest personal, când este detașat, să aibă beneficiile lui în măsura eforturilor pe care le face și expunerii pe care o are. Beneficiile trebuie să existe pentru cel care este detașat", a spus Tătaru.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.5567 secunde