NE AȘTEAPTĂ O IARNĂ CUMPLITĂ! Ce fenomene extreme anunță meteorologii

2829
NE AȘTEAPTĂ O IARNĂ CUMPLITĂ! Ce fenomene extreme anunță meteorologii - winter00469400-1574068194.jpg

Articole recomandate

Iarna care bate la ușă se anunță bogată în zăpadă și nu sunt excluse episoadele de vreme severă, precum ger, viscol și ninsori abundente, a declarat, vineri, Florinela Georgescu, director executiv al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), scrie adevarul.ro


Lapovița și uneori ninsoarea pot apărea la sfârșitul lunii noiembrie, spun specialiștii în meteorologie care prognozează vreme extremă cu ger, viscol puternic și căderi masive de zăpadă în România. "Serviciile meteorologice care furnizează estimări pe durată lungă arată posibilitatea ca pentru cele trei luni de iarnă - decembrie, ianuarie, februarie - regimul mediu al temperaturilor în zona noastră a Europei să fie mai ridicat decât media, iar regimul precipitațiilor să fie apropiat de norme sau ușor deficitar. Altfel spus, să avem o vreme, în media a trei luni, mai caldă decât normal și cu precipitații în limitele normale sau ușor deficitare", a declarat Florinela Georgescu, director executiv al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), într-o intervenție la România TV, în cadrul conferinței Focus Energetic.


Nici în această iarnă, meteorologii nu exclud posibilitatea unor episoade de vreme severă, însă acestea nu pot fi prognozate decât cu șapte-zece zile înainte. 


 "Suntem atenți la acest semnal, la această interpretare privind posibilele evoluții ale vortexului polar în perioada următoare, pentru că, chiar dacă, repet, în medie, estimările arată că temperaturile pentru următoarele trei luni s-ar putea situa peste normalul climatologic, nu putem exclude episoadele mai scurte cu fenomene severe, adică ger, viscol, căderi masive de zăpadă. Iar prognozele privind astfel de fenomene nu pot fi realizate cu mai mult de o săptămână - zece zile în avans", a adăugat Georgescu. 


Brumă și îngheț la sol Conform Administrației Naționale de Meteorologie(ANM), deocamdată, ne bucurăm de vreme frumoasă, chiar dacă de la sfârșitul lunii pot apărea ninsorile. 


Luna noiembrie păstrează caracteristici ale sezonului de toamnă în prima sa decadă, dar treptat, spre sfârșitul lunii, vor apărea lapovița și uneori ninsoarea, iar valorile termice vor marca o scădere considerabilă față de luna octombrie, în timp ce precipitațiile vor fi în ușoară creștere, se arată în caracterizarea climatică a acestei luni, publicată de ANM. 


 "În nopțile senine, frigul este adesea pătrunzător, iar bruma și înghețul la sol sunt fenomene des întâlnite. Masele de aer umed și cele reci continentale ce se deplasează dinspre Câmpia Rusă se întâlnesc adesea deasupra țării noastre astfel că vremea se menține închisă și umedă zile de-a rândul. În aceste condiții și valorile termice marchează o scădere considerabilă față de luna octombrie", precizează specialiștii ANM. 


În zonele joase din Dobrogea și Banat, dar și în lunca Dunării, mediile de temperatură se situează între 6 și 8 grade Celsius. În zonele de câmpie și de deal din Muntenia, Oltenia, Moldova, Banat, Crișana și Maramureș sunt caracteristice valori medii între 4 și 6 grade. 


Î


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 16 Noiembrie 2019
Stire din Social : Cum va fi vremea în week-end, la Constanța
Sâmbătă, 09 Noiembrie 2019
Stire din Social : Cum va fi vremea în week-end, la Constanța
Sâmbătă, 02 Noiembrie 2019
Stire din Social : Cum va fi vremea în weekend, la Constanța
Pagina a fost generata in 0.4409 secunde