Monumentul "decapitat" din centrul Constanței! "E trist pentru orașul nostru!"

2509
Monumentul

Articole de la același autor

Cu siguranță sunt mulți constănțeni care au observat, de-a lungul anilor, soclul gol din fața Cercului Militar Constanța. În mijlocul unui petic de iarbă uscată și neîngrijită, la capătul unor scări năpădite de buruieni, zace o bucată de piatră, pe care scrie "Ioan N. Roman 1866 – 1931" și… atât. Bustul nu există. Nu mai e de ani de zile acolo, dar soclul a rămas…

Oamenii ajung în dreptul lui, privesc și trec mai departe… Autoritățile locale au și uitat de existența lui. Statuia este acum în fața Bibliotecii Județene Constanța, care îi poartă numele. Dar de soclul părăsit nu s-a mai îngrijit nimeni, chiar dacă este la doi pași de palatul instituțional al municipiului și județului.

Privit dintr-o parte, soclul gol are pe fundal pereții dezolanți ai clădirilor vechi, unii dintre ei gata să cadă. Înconjurat de iarbă uscată, buruieni, și cu treptele mâncate de vreme și vremuri, soclul abandonat pare să întregească un peisaj sumbru, al unui oraș bătrân, trist. Doar bubuiturile de la șantierul din Cercul Militar, acum aflat în renovare, ne mai aduc cu picioarele pe pământ.

"Trec zilnic pe aici, în drum și de la serviciu. Nici nu mai știu de câți ani de zile este statuia așa. Mai vin golanii, se urcă pe ea, își fac poze. Unii scriu cu grafiti, dar nimeni nu pare să o aibă în grijă. Lucrătorii primăriei taie iarba, din când în când, dar de udat nu o udă niciodată. E arsă de soare. Nu se mai văd treptele. Este trist, pentru că, totuși, este într-o zonă turistică, în centrul istoric al orașului. Au reabilitat strada, dar de statuie nu le-a păsat!", ne-a povestit un constănțean din zonă.

Și dacă dispare într-o zi…

Pensionarul Constantin Zaharia, de 85 de ani, este cel care ne confirmă că soclul este în același stadiu de mai bine de 10 ani de zile. "Nu fac politică, dar sper ca primarul, citind aceste rânduri, să-i pună la treabă pe cei care se ocupă de această parte a culturii constănțene", ne scria, vârstnicul, pe adresa redacției, în luna octombrie 2008. Omul era revoltat că soclul zăcea în nepăsare. Între timp, primarii s-au schimbat, zona a fost reabilitată, dar soclul tot gol a rămas. Iar omul tot așteaptă să vadă un bust pe monumentul decapitat.

Ieri, la ora vizitei noastre pe strada Traian, soclul dormita sub razele fierbinți ale soarelui. Deși pare semeț, monumentul este în stare avansată de degradare, piatra e spartă și mâncată de umezeală. Câțiva muncitori care erau în zonă și se odihneau după masa de prânz chiar glumeau pe seama "pietroiului".

"Hai mă, să îl luăm. Îl duc la mine în curte și scriu ce vreau pe el. Că și așa nu o să observe nimeni", râdea unul dintre bărbați.

Colegul său avea o propunere și mai bună: "I-l duc nevesti-mii, că și așa zice că nu-i face nimeni statuie că muncește mult în casă".

Om de cultură constănțean

Dincolo de glume, însă, e dureros faptul că autoritățile locale se fac că nu văd un monument care ar trebui să-l cinstească pe unul din oamenii cu care tărâmul dobrogean se mândrește. Publicist, poet și scriitor, Ioan N. Roman a trăit în Dobrogea și a murit, în anul 1931, la Constanța. Alături de prof. Constantin Brătescu, el a fondat "Societatea cultură dobrogeană", propunându-și studiul trecutului și prezentului acestor locuri.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 04 Septembrie 2018
Stire din Social : Trotuarele din Constanța, refăcute
Pagina a fost generata in 0.4354 secunde