Măști gratuite pentru fiecare cetățean român! Legea a fost adoptată de Senat

3182
Măști gratuite pentru fiecare cetățean român! Legea a fost adoptată de Senat - 1064673521585602933667virusmedic-1589909265.jpg

Articole recomandate

Senatul a adoptat marți, în calitate de primă Cameră sesizată, o propunere legislativă care prevede acordarea de măști de protecție, gratuit, fiecărui cetățean român, pentru a se proteja de noul coronavirus. Legea a fost inițiată de deputați PSD și Pro România și trebuie aprobată de Camera Deputaților. Guvernul anunțase o inițiativă similară, destinată însă numai persoanelor fără posibiltăți materiale, informează Digi24.


Raportul Comisiei de sănătate a Senatului, de admitere fără amendamente, a fost însușit de plen, senatorii exprimând telefonic 89 voturi pentru și 43 de abțineri.


"Prin prezenta lege se acordă gratuit un set de 30 măști de protecție pentru fiecare cetățean român aflat pe teritoriul României până la 15 mai 2020. În vederea asigurării de protecție cetățenilor de pe teritoriul României în actualul context epidemiologic determinat de răspândirea noului coronavirus, Ministerul Sănătății, prin Unifarm SA, dispune achiziționarea de măști de protecție, conform standardelor europene în vigoare, preponderent de la producători interni și din import. Fondurile pentru acordarea măștilor se asigură de la bugetul de stat și din fondurile proprii ale companiei Unifarm SA", se arată în proiectul depus la Senat pe 27 aprilie.


Distribuția măștilor ar urma să fie realizată de compania Unifarm SA, prin Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, către autoritățile publice locale.


"Autoritățile publice locale se vor asigura de distribuirea către fiecare cetățean a setului de 30 măști de protecție în mod gratuit", mai arată inițiativa legislativă.


În expunerea de motive se subliniază faptul că în prezent, din cauza pierderii temporare sau definitive a locurilor de muncă și totodată din cauza prețurilor oscilante pentru măștile de protecție, foarte mulți cetățeni se află în imposibilitatea de a suporta cheltuielile aferente achiziționării acestor măști.


"De asemenea, se constată că în prezent necesarul de măști de protecție nu este acoperit de farmacii sau comercianți, iar în unele cazuri specula face ca aceste produse să fie complet inaccesibile", se mai arată în expunerea de motive.


Liderul grupului PSD, Radu Preda, și-a exprimat speranța ca și Camera Deputaților să adopte, cât mai repede, această propunere legislativă.


"Era de datoria Guvernului să acorde mijloace de protecție împotriva noului coronavirus, să se asigure că milioanele de români pot să pună în aplicare măsurile (n.r. - de protecție) (...) Este o inițiativă care se înscrie într-un curent mai larg care există și în alte state europene și cred că poate să ajute foarte mulți oameni", a spus Preda.


Liderul grupului PNL din Senat, Daniel Fenechiu, a menționat că la Camera Deputaților proiectul trebuie modificat astfel încât "românii care au nevoie de măști să le poată primi și să dispară elementul populist 'pentru toată lumea' (...) întrucât mulți își permit să își cumpere măști, treaba statului fiind să asigure suport și ajutor acolo unde se impune".


Propunerea legislativă, inițiată de mai mulți parlamentari de la PSD și Pro România, printre care Marcel Ciolacu, Victor Ponta, Alfred Simonis și Nicolae Bănicioiu, va fi dezbătută de Camera Deputaților, for decizional în acest caz.


Persoanele cu venituri mici vor beneficia de măști de protecție gratuite, în baza unui act normativ care va fi adoptat în ședința de guvern de săptămâna viitoare, a declarat, luni,


Premierul Ludovic Orban anunțase o inițiativă asemănătoare în cadrul unei ședințe de guvern, numai că măștile gratuite erau destinate doar persoanelor fără posibiltăți materiale.


"Pregătim un act normativ împreună cu Ministerul Muncii ca pentru persoanele vulnerabile, pentru persoanele care sunt sub incidența Legii venitului minim garantat să putem să asigurăm un număr de măști fără să fie obligați să le cumpere", a afirmat șeful Executivului.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4715 secunde