Liste cu programări pentru proteze. "De două luni nu au mai fost date consultații"

488
Liste cu programări pentru proteze.

Articole de la același autor

Numărul persoanelor care suferă de afecțiuni ale articulațiilor este de la o zi la alta tot mai mare, iar această situație face ca cererea de proteze de genunchi și șold să fie extrem de ridicată. În prezent, în județul Constanța își așteaptă rândul pentru a primi o proteză de șold sau genunchi câteva sute de persoane. Pentru că, în ultimele luni, intervențiile nu au mai putut fi efectuate, lista de programări a devenit tot mai mare, iar medicii se așteaptă ca numărul acestora să tot crească.

"Medicii ortopezi au reluat de săptămâna trecută operațiile de protezare ale bolnavilor. La acest moment, câteva sute de pacienți așteaptă să fie chemați pentru operație. Situația nu a fost actualizată, încă, mai ales pentru că, timp de mai mult de două luni, nu au mai fost acordate nici consultații în acest sens, dar cererea începe să crească. Pentru început, vom opera câțiva pacienți pe săptămână, urmând ca după aceea să efectuăm din ce în ce mai multe intervenții chirurgicale", a declarat pentru "Cuget Liber" șeful secției de Ortopedie și Traumatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean Constanța, dr. Alexandru Șerban. Precizăm că operațiile de acest gen reprezintă cele mai eficiente metode pentru eliminarea durerii sau corectarea deformării piciorului. Problema este că, în România, pacienții cu probleme la genunchi ajung foarte târziu la medic, îndeosebi atunci când le sunt foarte grav afectate articulațiile.

Altfel spus, românul este obișnuit să aștepte până în ultimul moment. "Până când nu simt că îi dor articulațiile, nu prea vin la medic. Mai întâi trebuie să sufere, după aceea vin la noi", a subliniat medicul.



Operațiile sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate


Referitor la activitatea de protezare, aceasta este decontată integral de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, așa că bolnavii nu trebuie să plătească nimic.

Dr. Șerban a precizat că indicația de protezare apare atunci când apare durerea. "Oamenii au nevoie de proteze pentru artrozele de șold și genunchi de care suferă. Practic, intervențiile sunt efectuate atunci când articulațiile sunt efectiv distruse și nu mai există cartilaj, iar durerile au devenit insuportabile, singura soluție fiind doar schimbarea articulațiilor. În acest fel, problema lor de sănătate se rezolvă 100%, persoanele operate putând merge foarte bine după intervenții, chiar și bătrânii. Acest tip de operații sunt foarte des efectuate în întreaga lume", a explicat specialistul.

Desigur, operația nu este deloc una ușoară, dar tehnologia din ziua de azi le permite ortopezilor să identifice cu mare precizie porțiunile de os care trebuie tăiate, mai ales datorită aparaturii de navigare de tip GPS. De asemenea, în artroplastia totală de genunchi, măsurătorile reprezintă cea mai delicată parte, pentru că trebuie să fie foarte precise, genunchiul să fie ulterior stabil și echilibrat și după operație pacientul să se poată mișca. În ceea ce privește recuperarea, aceasta începe în marea majoritate a cazurilor a doua zi după operație, cu kinetoterapeut și cu atelele motorizate din dotarea spitalului. Apoi, în zilele ce preced operația, un kinetoterapeut îi învață pe pacienți exerciții specifice pentru întărirea musculaturii picioarelor și creșterea mobilității genunchiului pentru a putea merge pe jos și a face alte activități zilnice imediat după operație.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4509 secunde