Lifturile unicat de la spitalul din Sighișoara vor deveni amintire

226
Lifturile unicat de la spitalul din Sighișoara vor deveni amintire - ddd-1580113139.jpg

Articole recomandate

Singurele lifturi manuale din România, care funcționează în două clădiri ale Spitalului din Sighișoara încă din 1896, vor fi dezafectate, după ce Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR) a susținut că nu deține o procedură pentru a le autoriza. În aceste condiții, Primăria Sighișoara, proprietara clădirilor, a decis construirea unor lifturi noi, iar dintre lifturile istorice, adevărate monumente ale tehnologiei, va rămâne doar unul, care va fi conservat în sit, unul urmând să fie donat Muzeului de Istorie.

"La nivelul secolului XIX-lea - începutul secolului XX, aceasta era tehnologia modernă de a avea mai multe lifturi pentru a transporta bolnavii aflați pe targă. Sistemul este unul pe cremalieră, ridicarea se face prin funii, o persoană trebuie să ridice liftul, dar are și multiple elemente de siguranță, în cazul în care se rupe funia, liftul nu se va prăbuși în gol. Din cele trei, două sunt funcționale și acum. Sunt elemente într-adevăr de istoria tehnicii, dar ele sunt considerate depășite din punct de vedere a normelor, din această cauză nu este firmă în România care să le dea autorizație de funcționare. Sunt o curiozitate istorică, iar în Europa mai există cel puțin unul, fiindcă acolo se pune accent pe conservarea acestor elemente de istorie a tehnicii. Unul va rămâne în spital, unul, conform legii, ni-l va da nouă, dar va fi expus ca piesă de muzeu, nu va fi funcțional", a declarat directorul Muzeului de Istorie din Sighișoara, Nicolae Teșculă.

În cele zece clădiri în care funcționează spitalul din Sighișoara, dintre care două sunt dotate cu lifturi manuale, anul trecut au fost internați peste 78.000 de pacienți.

Lifturile construite în urmă cu 124 de ani sunt acționate manual, printr-un sistem de frânghii și scripeți, chiar de către brancardierii și infirmierele spitalului, fiind ușor de manevrat. Angajații Spitalului din Sighișoara susțin că întreținerea lifturilor manuale este foarte simplă, iar urgențele majore pot fi rezolvate cu acestea. Întreținerea lifturilor unicat este și ea simplă, acestea necesitând doar ungerea angrenajului din pod în fiecare săptămână, pentru a avea o alunecare ușoară, întrucât circulă între parter și etaj, dar înălțimea clădirilor este echivalentă cu cea a unor blocuri cu patru etaje.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6332 secunde