LAPTE CONTAMINAT CU SALMONELLA / Lactalis va plăti despăgubiri familiilor afectate

422
LAPTE CONTAMINAT CU SALMONELLA / Lactalis va plăti despăgubiri familiilor afectate - 15lactalis1515890722-1515924678.jpg

Articole recomandate

Lactalis va plăti despăgubiri familiilor afectate de contaminarea cu salmonella de la una din fabricile grupului care produce lapte praf pentru sugari, scandal care a afectat 83 de țări, de unde au fost retrase 12 milioane de cutii de lapte praf, a afirmat duminică șeful celei mai mari companii de produse lactate din lume, Emmanuel Besnier, într-un interviu acordat săptămânalului Journal du Dimanche, transmit AFP și Reuters.

Vineri, Lactalis a extins rechemarea produselor, fiind vizate toate formulele de lapte praf fabricate la unitatea sa din Craon (Franța), într-un efort de a ține sub control pagubele care riscă să afecteze semnificativ exporturile agroalimentare franceze pe plan global.

"Vom acorda compensații fiecărei familii care a suferit prejudicii", a declarat Besnier, care acordă rar interviuri. Directorul general al grupului francez nu a specificat care ar putea fi valoarea despăgubirilor.

Rechemarea produselor pe plan global va fi dificilă, în condițiile în care Lactalis exportă lapte praf pentru sugari în 83 de țări din Europa, Africa și Asia.

"Nu este ușor să evaluăm numărul produselor care trebuie retrase deoarece nu știm ce s-a consumat deja", a explicat Besnier, adăugând că firma a acționat cât de rapid și de eficient a fost posibil în cazul retragerii produselor cu risc de contaminare cu salmonella și nu au fost întârziat procesul pentru reducerea pierderilor.


Compania a fost intens criticată pentru modul în care a gestionat această problemă iar lui Besnier i se reproșează că nu a apărut în public după izbucnirea scandalului.

Deși familia sa este a 11-a cea mai bogată din Franța, conform clasamentului pe 2017 al revistei Challenges, Emmanuel Besnier evită ieșirile în public și aparițiile alături de politicieni.

Angajații săi l-au poreclit "omul invizibil".

Înființat în 1933 de bunicul lui Emmanuel Besnier, Lactalis este un gigant alimentar cu vânzări anuale de 17 miliarde de euro și 18.900 de angajați și 246 de unități de producție în 47 de țări, inclusiv România.

Besnier a informat că fabrica din Craon va rămâne probabil închisă câteva luni.

Retragerea produselor riscă să afecteze afacerile Lactalis în China, o piață în creștere rapidă pentru mâncarea destinată bebelușilor și produsele lactate. În 2008, s-au găsit urme de melamină în formulele de lapte praf produse în China, iar șase copii au murit. Scandalul a distrus încrederea în producătorii locali de lapte praf, principalii beneficiari fiind companiile străine Nestle, Danone și Lactalis.

În Franța, 35 de copii au fost infectați cu salmonella din cauza laptelui praf, un caz a fost raportat în Spania și alt caz este investigat în Grecia.

Sunt vizate produsele marca Picot (lapte praf și cereale pentru copii), Milumel (lapte praf și cereale pentru copii) și Taranis (un amestec de acizi și lapte praf ).

Oficialii francezi au precizat că intoxicația cu salmonella are loc la trei zile după consumul de produse infectate. Simptomele sunt gastroenterită, însoțită de vărsături, diaree și - în majoritatea cazurilor - febră. Părinții ai căror copii au suferit astfel de simptome ar trebui să consulte un medic, a spus ministerul.

Compania franceză Lactalis nu a gestionat corespunzător riscul contaminării și i s-a ordonat să efectueze rechemarea produselor și să oprească vânzările și exporturile unor produse alimentare pentru copii fabricate la unitatea sa din Craon, în vestul Franței, din 15 februarie, a precizat recent Direcția Generală pentru Concurență, Consum și Combaterea Fraudelor (DGCCRF).

În România, Lactalis este lider de piață, după ce a cumpărat brandurile de lactate LaDorna, Albalact și Covalact.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.9593 secunde