Investiții de top! Acvariu, delfinariu și grădină zoologică cu lemurieni, la Constanța

1369

Articole de la același autor

În doi ani de zile, Delfinariul Constanța ar putea deveni unul dintre cele mai moderne din Europa. De asemenea, în curtea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii va fi construit un acvariu la standarde internaționale și vor fi aduse animale noi, printre care și maimuțe.


Zilnic, sute de copii se bucură să vadă giumbușlucurile făcute de cei doi delfini ai Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța. Îi aplaudă și se distrează când îi văd cum se joacă cu mingea în bazin sau cum sar în aer, în sincron. În 2021, Delfinariul va avea un bazin nou-nouț, de trei ori mai mare decât cel de acum, și șase delfini jucăuși.


Ieri, chiar de Ziua Delfinului, autoritățile locale au demarat oficial modernizarea Delfinariului Constanța. Președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, a semnat, alături de ministrul Turismului, Bogdan Trif, contractul de finanțare pentru proiectul Extindere Delfinariu, municipiul Constanța. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 5,6 milioane euro, din care 70% sunt asigurați de către Ministerul Turismului, iar diferența de 30% de către Consiliul Județean Constanța. 
"Am vrut să avem în Constanța un complex muzeal la standarde internaționale. Mi-am dorit o construcție modernă, un delfinariu care să devină etalon pentru obiectivele de acest tip. Investim pentru viitorul nostru, al copiilor, al județului și al turismului românesc! Astfel, în aproximativ doi ani, vom avea unul dintre cele mai moderne delfinarii din Europa și, implicit, vom crește și atractivitatea din punct de vedere turistic, dar și a varietății de specii pe care le putem aduce aici, la Constanța", a declarat președintele CJC Constanța.


Potrivit acestuia, în paralel cu modernizarea Delfinariului, va fi demarată și construirea unui acvariu modern cu toate elementele specifice de atractivitate. Acesta va fi parte a Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, va avea o suprafață de aproximativ 3.600 mp, cu bazine de tip Delta Dunării, Marea Neagră, Amazon, ocean planetar, care vor oferi și zone de vizitare tip tunel.


Șase delfini și un milion de vizitatori
În următorii doi ani, va fi construit un nou bazin de antrenamente, cu o suprafață construită la sol de 628,70 mp, volum total 3.094 metri cubi, înălțimea apei de 5,2 metri, precum și o stație de filtre și stație de pompare cu șase sisteme de filtrare, pompe, schimbătoare de căldură, sistem de dozare al ph-ului și al clorului. De asemenea, va fi amenajat un spațiu administrativ, cu camere pentru antrenori, o cameră pentru preparare hrană, o magazie, vestiare și dușuri, toalete, atelier mecanic. În plus, va fi montat un dispozitiv de îndepărtare a compușilor organici pentru apa care este direcționată în bazinul de antrenament. 


"Este o finanțare importantă pentru turismul de pe litoral, dar și pentru comunitatea județului Constanța, respectiv modernizarea și extinderea Delfinariului. Ministerul vine cu 70% din sumă, restul va fi contribuția Consiliului Județean care este inițiatorul acestui proiect și care a întocmit documentația pentru finanțare. Aproximativ 5,5 de milioane de euro vor fi investite pentru ca turiștii, dar și mamiferele marine să se bucure de un delfinariu la standarde europene. Doar în ultimii trei ani numărul vizitatorilor care au călcat pragul Complexului Muzeal Știintele Naturii Constanța a crescut cu 80%. De exemplu, în 2018, 626.000 turiști au vizitat acest obiectiv turistic Așadar, potențialul acestui punct de atracție turistică este enorm", a declarat Bogdan Trif, ministrul Turismului.


În prezent, la Delfinariul din Constanța, cu o capacitate de 1.200 de spectatori, există două bazine cu doar 1000 metri cubi de apă, care găzduiesc doi delfini, Nini și Chenchen, o focă - Velikis și patru lei de Mare, din care unul este pui.
Directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, dr. Adrian Bâlbă, a anunțat că, la încheierea lucrărilor, vor fi aduși încă patru delfini. "Când vom avea noul bazin, vor fi, în total, șase delfini. Și după ce vom avea și acvariu vom ajunge la un milion de vizitatori pe an", i-a promis directorul Bîlbă ministrului Trif. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.9042 secunde