Inconștiență sau disperare? Cozi imense ale pensionarilor, în fața instituțiilor din Constanța

4406

Articole de la același autor

Pe străzile Constanței, cât și la ușile unor instituții publice, a fost aglomerație ieri, încă de la primele ore ale dimineții. Constănțenii, dintre care mulți pensionari, au uitat de pandemie și au vrut să-și rezolve problemele. Cozi imense s-au format în fața Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, dar și în fața Casei de Pensii, iar angajații celor două instituții au reușit cu greu să îi convingă pe cei care așteptau să respecte regulile de distanțare socială.

După două luni de restricții, în care deplasările au fost reduse la minimum, ieri dimineață pe străzile Constanței era forfotă. În intersecții a fost aglomerație, iar parcurile păreau că și-au revenit la viață. Bătrâni, mămici cu copii și tineri au profitat de vremea călduroasă pentru a se relaxa pe băncile din Parcul Arheologic. "După atâta timp de stat în casă, simțeam nevoia de aer. Încerc să stau la distanță de oameni, port masca, dar e o vreme prea frumoasă pentru a sta închisă în casă", ne-a mărturisit Corina A., o doamnă la o vârstă respectabilă, pe care am găsit-o în parcul din centrul Constanței. "Ce mă întristează este faptul că este foarte multă mizerie. Se vede că este mai multă libertate de mișcare, cât timp au fost restricții a fost curățenie, acum iar sunt gunoaie peste tot", a adăugat constănțeanca.



Sute de vârstnici au luat cu asalt Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor


Alți constănțeni nu au ieșit însă la o simplă plimbare, ci au vrut să rezolve din problemele pe care le-au lăsat nesoluționate în perioada stării de urgență. Așa se face că, încă de la primele ore ale dimineții, în fața sediului Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Constanța, de pe strada Ștefan cel Mare, era coadă. O coadă imensă, care se întindea pe câțiva zeci de metri, formată din sute de pensionari – care au ignorat complet că reprezintă o categorie vulnerabilă în fața coronavirusului.

"De la 7.00 am venit, vreau să îmi plătesc cotizația pentru ajutorul de deces. Nu am mai plătit-o de două luni, pentru că a fost închis. Dacă Doamne ferește mi se întâmplă ceva, vreau ca fiica mea să aibă o susținere financiară. Nu vedeți, la ce se întâmplă în ziua de astăzi, nici bani nu sunt, nici nu știm cât vom mai trăi!", ne-a mărturisit Doina M., o constănțeancă din localitatea Cumpăna, venită special la Constanța pentru a plăti datoriile la instituția de ajutor. În aceeași situație erau mulți alți pensionari care așteptau la coadă, în vreme ce alții au recunoscut că au venit pentru a solicita un împrumut. "Am nevoie de bani, este primăvară, am nevoie să fac niște reparații și dacă nu le facem acum cine știe când se va mai putea", ne-a spus și domnul Vasile, un pensionar de 70 de ani.

Spiritele s-au încins la un moment dat, oamenii fiind indignați că așteptau de foarte mult timp iar accesul în instituție se făcea lent. Oricât au încercat angajații instituției să le explice că acestea sunt regulile, că pot intra doar câte trei persoane, că purtarea măștii este obligatorie și că trebuie să respecte distanțarea socială – cel puțin 1,5 metri între persoane! – chiar și când stau la coadă, oamenii s-au lăsat greu convinși. "Nu e de ajutor nimănui dacă ne îmbolnăvim și suntem nevoiți să închidem din nou. Haideți să respectăm regulile!", au tot încercat angajații instituției, pe tot parcursul dimineții, să facă ordine pe stradă. De altfel, în sprijinul lor a venit, la un moment dat, și un echipaj al Poliției Locale, care le indicau pensionarilor să păstreze distanța și măștile de protecție pe față.

"Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor a fost închisă în această perioadă, astăzi am reluat activitatea. Oferim pensionarilor posibilitatea să achite cotizațiile direct în conturile bancare, pe care le transmitem tuturor celor care ne contactează telefonic, la numărul 0241664983. Pentru împrumuturi însă, cei doritori trebuie să vină la sediu. Avem program zilnic, de luni până vineri, între orele 8.00 – 14.00", au precizat reprezentanții CAR Constanța.

Coadă și în fața Casei de Pensii Constanța

Aceeași aglomerație a fost, încă de dimineață, și în fața clădirii unde funcționează Casa de Pensii, Inspectoratul Teritorial de Muncă și Agenția Județeană de Prestații Sociale Constanța, de pe strada Mircea cel Bătrân. Și în acest caz, ne-a precizat Cristina Samoilă, director al Casei de Pensii Constanța, au fost luate măsuri pentru a se păstra distanța și între cei care stăteau la coadă. "A fost aglomerație pentru că au venit persoane la toate cele trei instituții, nu doar la Pensii. În interior noi am respectat toate regulile, de distanțare, de dezinfecție etc. Inclusiv au ieșit angajați și au asigurat ordinea, pe cât posibil, și în fața clădirii, astfel încât oamenii să păstreze 1,5 metri între ei. Se impune să precizăm că noi primim în continuare solicitările pentru dosare de pensionare, pentru ajutoare de deces și pentru alte probleme, în mediul online. În toată această perioadă noi am lucrat, am primit solicitări atât online, cât și telefonic, am dat numere de înregistrare, am lucrat dosarele și le-am pus deja și în plată. Am primit foarte multe solicitări în perioada stării de urgență și le-am soluționat", a precizat Cristina Samoilă, recomandând celor care au posibilitatea, pentru a evita formarea de cozi, să apeleze și la mediul online și telefonic. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4425 secunde