Îi paște demența! Cât de inconștienți sunt consumatorii de droguri

782
Îi paște demența! Cât de inconștienți sunt consumatorii de droguri - tineridrogati1-1489328532.jpg
Medicii de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța au de-a face cu pacienți care ajung la ei în urma consumului de droguri și substanțe etnobotanice. 


Ultimul caz este cel al unui tânăr de numai 22 de ani, care a ajuns, săptămâna trecută, pe mâna medicilor în stare foarte gravă, după ce a consumat canabis, cocaină și benzodiazepină. El a fost diagnosticat cu intoxicație voluntară cu substanțe psihoactive, iar testele efectuate au ieșit imediat pozitive. 


Așadar, tânărul nu s-a mulțumit să ia un singur drog, ci și-a făcut un adevărat cocktail, "îndulcindu-l" cu benzodiaze-pină, un medicament utilizat în principal în tratarea anxietății și insomniei. 


Din păcate, situația nu este singulară și tocmai de aceea trebuie tras un semnal de alarmă în ceea ce privește consumul de droguri și alte substanțe nocive organismului. 


"Ne confruntăm tot timpul cu astfel de cazuri. Tinerii ar trebui să știe că dacă își injectează droguri sau trag pe nas substanțe cu efect halucinogen, pot ajunge, în timp, să aibă nu numai tulburări comportamentale, dar le poate fi afectat și creierul sau pot suferi diverse afecțiuni cardiace, neurologice etc.", a declarat, pentru "Cuget Liber", șeful Unității de Primire a Urgențelor, dr. Rodica Tudoran. 


Partea proastă este că aceste produse au o priză foarte mare în rândul tinerilor, iar medicii constănțeni declară că ele sunt extrem de dăunătoare organismului și creează dependență. 
"În primul rând, apar tulburări de comporta-ment, cu violență și acte necontrolate. Oricum, consumarea drogurilor pe perioade lungi de timp nu duce doar la distrugeri neuronale, dar se poate ajunge chiar la demență", a explicat dr. Ildiko Toldișan, medic neurolog.


Își vând lucrurile să facă rost de bani pentru droguri 
Dependența se observă de la o zi la alta, schimbările comportamentale fiind extrem de mari. Unii dintre ei ajung chiar să vândă lucruri din casă, numai pentru a face rost de sumele de bani cu care să își cumpere substanțele halucinogene. Alții, în schimb, abandonează școala, iar relațiile în familie devin din ce în ce mai tensionate. 


În plus, de foarte multe ori, ei părăsesc domiciliul sau devin extrem de violenți. Îngrijorător este că, în ziua de astăzi, tinerii au la îndemână tot mai multe pârghii prin care să-și procure astfel de substanțe psihoactive. 


Totuși, în cazul în care cer ajutor, consumatorii de etnobotanice intră într-un proces extrem de greu: reabilitarea. În toată această perioadă, recăderile sunt firești și, fără susținerea familiei și trata-ment de specialitate, ei nu pot reuși să scape de această dependență păcătoasă. 


Cum îi recunoaștem pe drogați 
Semnele prin care pot fi recunoscuți drogații pot fi confundate uneori cu manifestările normale ale procesului de dezvoltare. Astfel, în cazul acestor persoane, se remarcă pierderea sau creșterea poftei de mâncare, dar și o inexplicabilă scădere sau creștere în greutate. 


De cele mai multe ori, ei încep să sufere de insomnie, au ochii roșii și înlăcrimați, pupilele mai mari sau mai mici decât de obicei, palme umede și reci, mâini tremurânde, fața roșie sau palidă. 


Dacă înainte de a se droga, nu vorbeau prea mult, dintr-odată devin excesiv de vorbăreți. Înainte de toate, însă, începe să le curgă nasul ca la răceală și au urme de înțepături pe antebrațe sau picioare, grețuri și vomă frecvente sau transpirații excesive. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5259 secunde