Fără garduri, șezlonguri sau baldachine la mal, pe plajele de pe litoral

2635
Fără garduri, șezlonguri sau baldachine la mal, pe plajele de pe litoral - fotofondfaragarduri1-1590083022.jpg

Articole de la același autor

Mai e puțin și ne vom putea bucura de soare și mare. Autoritățile ne promit că, anul acesta, nu vom mai vedea plaje împrejmuite și nici șezlonguri și baldachine puse chiar la firul apei. De asemenea, vor fi demolate toate construcțiile ilegale.

Toți operatorii de plajă care au încheiat contracte de închiriere cu Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral au fost notificați în ceea ce privește respectarea prevederilor legale la amenajarea sectoarelor de plajă.

"Având în vedere că o parte din operatorii de plajă au demarat lucrările de amenajare a plajelor, inspectorii din cadrul Administrației bazinale de Apă Dobrogea - Litoral au trimis către cei 450 de operatori de plajă cu care ABADL are contracte de închiriere, înștiințări prin care sunt atenționați să respecte întocmai legislația în vigoare și prevederile contractuale", a declarat purtătorul de cuvânt al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, Marieta Iorga.

Potrivit legislației în vigoare, operatorii de plajă trebuie să asigure o suprafață de plajă destinată șezlongurilor și turiștilor cu accesorii proprii, care nu doresc să închirieze șezlong sau baldachin.

Astfel, "suprafața sectorului sau subsectorului de plajă folosită pentru închirierea șezlongurilor și umbrelelor în suport fix de maximum 70% din suprafața totală închiriată, diferența reprezentând-o zona destinată plajei pe nisip. La dimensionare nu se vor lua în calcul spațiile destinate amplasării altor dotări pe plajă", se arată în Ordinul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului nr. 104 din anul 2010.

Atenție, însă, "zona destinată plajei pe nisip va fi stabilită în așa fel încât să nu se suprapună cu zona destinată amplasării șezlongurilor și va fi încadrată astfel: o latură va reprezenta limita dinspre uscat a plajei, o latură va reprezenta limita dinspre apă a plajei, iar celelalte două laturi vor fi reprezentate de linii imaginare perpendiculare pe limita dinspre apă", mai precizează ordinul.

Cu alte cuvinte, zona pentru cearceafuri nu poate fi cea dinspre uscat, fără acces la malul mării, așa cum deseori stabilesc operatorii de plajele aglomerate.

Accesul este liber pe plajă!

De asemenea, utilizatorii de plajă care au încheiat contracte de închiriere cu ABADL au obligația de a întreține și igieniza zilnic și ori de câte ori este nevoie suprafața de plajă utilizată și de a nu realiza pe plajă construcții și dotări cu alte destinații decât cele prevăzute în lege.

Astfel, pe sectorul de plajă se vor amplasa numai dotările de plajă prevăzute în Planul Urbanistic Zonal pentru amenajarea plajei, fiind interzisă împrejmuirea sectorului de plajă.

În plus, ei trebuie să permită accesul liber pe plajă și libera circulație a persoanelor în spațiul plajei, fiind interzisă împrejmuirea sectorului de plajă. Operatorii de plajă sunt obligați să monteze panouri cu instrucțiuni de utilizare a plajei, a zonei și a apei de îmbăiere, dar și să asigure permanent o suprafață de plajă liberă pe toată lungimea sectorului de plajă, corespunzătoare unei lățimi de cinci metri de la linia apei, în vederea realizării lucrărilor de intervenție, întreținere, igienizare și ecologizare mecanizată. Pe această suprafață de plajă se interzice amplasarea oricăror dotări de plajă.

"Operatorii de plajă au termen de cinci zile de la primirea notificărilor să dezafecteze construcțiile sau extinderile ilegale pe sectorul de plajă care face obiectul contractului de închiriere, neprevăzute în Planul Urbanistic Zonal - amenajare plajă. În caz contrar, se vor aplica prevederile art. 14, privind Răspunderea contractuală din contractul de închiriere, ceea ce înseamnă că se poate ajunge până la rezilierea contractului. Inspectorii ABADL vor monitoriza pe parcursul sezonului estival plajele litoralului românesc pentru a se asigura că legea este respectată", a precizat reprezentantul ABADL. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.7198 secunde