Este oficial. Pungile din plastic subțire cu mâner, interzise definitiv în comerț

236
Este oficial. Pungile din plastic subțire cu mâner, interzise definitiv în comerț - romaniavainterzicepungiledeplast-1521031670.jpg

Articole recomandate

Introducerea pe piața națională, începând cu 1 iulie anul acesta, și comercializarea, de la 1 ianuarie 2019, a pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire cu mâner, este decizia finală de astăzi a Parlamentului. Comercianții vor putea pune în continuare pe piață pungi, chiar și de plastic, dar reutilizabile, în vederea reducerii deșeurilor de plastic.



Plenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, cu 255 de voturi "pentru" și o abținere, proiectul de lege nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor, astfel că se interzice, începând cu 1 iulie, introducerea pe piața națională a pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire, cu mâner.

Proiectul modifică Legea nr.249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje, în sensul transpunerii Directivei (UE) 2015/720 a Parlamentului European și a Consiliului din 29 aprilie 2015 de modificare a Directivei 94/62/CE în ceea ce privește reducerea consumului de pungi de transport din plastic subțire.

Potrivit proiectului, "se interzice, începând cu data de 1 iulie 2018, introducerea pe piața națională a pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire cu mâner. De asemenea, se interzice, începând cu data de 1 ianuarie 2019, comercializarea pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire cu mâner. Pungile de transport din plastic subțire și foarte subțire fără mâner nu fac obiectul interzicerii comercializării sau introducerii pe piața națională.

De asemenea, autoritatea publică centrală pentru protecția mediului, prin unitățile subordonate, precum și autoritățile executive ale unităților administrativ-teritoriale promovează campanii de informare și educare a publicului și a operatorilor economici privind sistemele de returnare, colectare și valorificare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje care le sunt disponibile, contribuția lor la refolosirea, valorificarea și reciclarea ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje, sensul marcajelor de pe ambalajele existente pe piață, elementele corespunzătoare ale planurilor de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje și impactul dăunător asupra mediului al consumului excesiv de pungi de transport din plastic subțire, mai prevede proiectul.

Începând cu 27 mai 2018, informările și rapoartele privind gestionarea ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje transmise Comisiei Europene de către Ministerul Mediului vor cuprinde și date cu privire la consumul anual de pungi de transport din plastic subțire, se mai arată în proiect.

Legea va fi trimisă spre promulgare la președinele României, scrie romaniatv.net



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2407 secunde