Este alertă de rujeolă! Tot ce trebuie să știți despre aceastä afecțiune

459
Este alertă de rujeolă! Tot ce trebuie să știți despre aceastä afecțiune - mdg5nte4zwriy2y2yty2zdy0njm0zjbl-1555748474.jpg

Articole recomandate

În acest context,  medicul Tudor Ciuhodaru a postat,  pe pagina sa de Facebook, un mesaj prin care atrage atenția asupra unor aspecte demne de știut:

"Alertă rujeolă! Suntem pe un teren minat. Numărul deceselor a ajuns la 62 și sunt deja peste 16.000 de cazuri. 102 doar în ultima săptămână. În ultimul an în zece țări au înregistrat trei sferturi din creșterea totală a cazurilor de rujeolă. Majoritatea ar fi putut fi prevenite.

Ce trebuie să știți. cauze, transmitere, simptome, tratament.

1. Extrem de contagioasă. Simplu contact cu virusul rujeolic duce aproape sigur la îmbolnăvire. Toți pacienții necesită izolare 7-10 zile.

2. Receptivitatea este generală, de 95-100%, indiferent de vârstă. Virusul este mult mai activ în lunile reci și cu soare puțin. Trecerea prin infecție asigură o imunizare durabilă, pentru tot restul vieții dar principala metodă eficientă de prevenire a bolii rămâne vaccinarea.

3. Sursa este persoana infectată. Nu există purtători sănătoși. Transmiterea se face frecvent direct de la persoana infectată, mai ales în cele 2-4 zile fără simptome de la începutul bolii, prin intermediul picăturilor de salivă și a secrețiilor nazale în timpul tusei, strănutului, râsului sau vorbirii.

4. Simptomele pot apare între 7-18 zile din momentul infectării iar printre cele definitorii se numără febra înaltă (ce se normalizează în câteva zile) și erupția ca focul. Petele apar de obicei în timpul nopții, mai întâi în spatele urechilor, apoi pe față (în prima zi), pe gât (a doua zi), urmând ca în 2-3 zile să se întindă pe tot corpul iar în momentul în care erupția cuprinde membrele, încep să pălească petele de la nivelul feței, ele retrăgându-se în ordinea în care au apărut.

Tipic pentru rujeolă este apariția semnului Koplik: mici pete albicioase având un centru gri-albăstrui, care apar pe mucoasa obrajilor, în dreptul molarilor.

5. Tratamentul se face obligatoriu în condiții de izolare și este simptomatic și de suport. Se impune repausul la pat cu evitarea efortului fizic și hidratarea corespunzătoare (aport crescut de apă, sucuri naturale de fructe, supe, ceaiuri). Scăderea temperaturii se poate face cu medicamente pe bază de ibuprofen sau paracetamol, în niciun caz aspirină (la copii poate cauza sindrom Reye care poate fi letal) sau prin alte metode (băi răcite progresiv, împachetări).

Medicamentele, dozele și ritmul de administrare sau alte soluții terapeutice stabilesc întotdeauna de către medic!

!!! Rețineți:

Sunt 2 măsuri importante de prevenție.

1. Ele constau în imunizare și respectarea strictă a regulilor de igienă referitoare la tuse, strănut, utilizarea batistei și a șervețelelor de unică folosință, spălarea corectă a mâinilor. (!!!)Virusul prezintă sensibilitate crescută la soluțiile de curățare. Transmiterea prin contactul cu obiectele contaminate este rară.

2. Singura soluție pentru imunizare este vaccinarea. Oricine, la orice vârstă, poate face vaccinul în scop profilactic, cu condiția să nu fi dezoltat boala și să nu aibă contraindicații.

Vaccinului ROR este indicat pentru vaccinarea simultană rujeolică, urliană și rubeolică a persoanelor începând de la vârsta de 12 luni. Sub nouă luni nu sunt disponibile date cu privire la eficacitatea și siguranța administrării vaccinului.

În circumstanțe speciale - cum ar fi epidemiile de rujeolă, călătoriile în regiune cu prevalență mare a rujeolei vaccinul poate fi administrat la sugari începând de la vârsta de nouă luni. O a doua doză poate fi administrată la cel puțin patru săptămâni după prima doză.

A doua doză este destinată persoanelor care din diverse motive nu au prezentat răspuns imunologic la prima doză.

La adulți vaccinul se poate face la orice vârstâ cu o singură condiție: să nu fi dezvoltat boala până în momentul respectiv. De exemplu, femeile nevaccinate și nediagnosticate cu rujeolă pot să-și facă vaccinul pentru a nu dezvolta ulterior multiple complicații."

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7096 secunde