Economistul-șef BNR: Înțeleg că cei 7 administratori din Pilonul II se gândesc să se retragă din România

373
Economistul-șef BNR: Înțeleg că cei 7 administratori din Pilonul II se gândesc să se retragă din România - teancbanifisc-1551088626.jpg

Articole recomandate

Ordonanța 114/2018 ("taxa pe lăcomie"), care impune condiții suplimentare fondurilor de pensii administrate privat, determină marea majoritate, dacă nu toate cele 7 societăți de administrare a Pilonului II, să ia în calcul retragerea din România, a anunțat luni Valentin Lazea, economist-șef al BNR, în cadrul Romanian Stock Market Summit, scrie Hotnews.ro.


"Din ce înțeleg eu din discuția cu Asociația Pensiilor administrate privat, marea majoritate, dacă nu toate cele 7 societăți de adminsitrare ale Pilonului II se gândesc să se retragă din România, deoarece condițiile li se par excesiv de oneroase. Un efort financiar mare pentru un câștig inexistent. 7,25 milioane persoane ar avea de suferit", a declarat Valentin Lazea, potrivit Hotnews.ro.


Potrivit acestuia, sunt afectate trei categorii de interese și anume: investițiile pe bursă, pensii decente pentru 7 milioane de participanți și finanțarea Guvernului de către fondurile de pensii. Documentele privind aderarea României la euro recunosc rolul important al Pilonului II de pensii în toate aceste domenii. 


"OUG 114 le cere administratorilor de fonduri de pensii din Pilonul II să aducă pe parcursul unui singur an 2019 la majorări de capital de circa 800 milioane euro, o sumă de 11 ori mai mare decât capitalul existent în prezent. Suma este de 2 ori mai mare decât suma tuturor comisioanelor brute încasate în 11 ani", a explicat reprezentantul BNR.


Guvernul a micșorat comisioanele administratorilor fondurilor de pensii obligatorii din Pilonul 2 și a cerut o creștere semnificativă a aportului de capital, prin Ordonanța 114/2018 ("Taxa pe lăcomie"), adoptată la finele anului trecut. Fondurile de pensii din Pilonul II gestionează active de 48 de miliarde de lei de la 7,3 milioane de români. 


Potrivit OUG 114, administratorii de fonduri trebuie să suplimenteze capitalul social cu 3,8 miliarde de lei până la finele anului, un efort financiar greu de suportat.


În plus, comisioanele pe care firmele au dreptul să le rețină din contribuția virată din salariile clienților au fost reduse de la 2,5% din suma virată la 1%. Comisionul de administrare a activelor trece de la un nivel fix de 0,05% la un nivel variabil de 0,02-0,07%, în funcție de performanța fondurilor de a aduce randamente. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5168 secunde