După ani în care timpul stătuse-n loc, se schimbă fața falezei "Esplanada"!

1685

Articole de la același autor

Faleza de la Plaja Modern, pe strada Mircea cel Bătrân, își schimbă fața. Autoritățile locale vor reface trotuarele și spațiile verzi, care nu mai fuseseră reamenajate de ani de zile. De asemenea, în zonă va fi inaugurată o expoziție permanentă de ceramică monumentală.

Patru lucrări de artă au fost deja instalate și privesc întinderea mării. Inițiativa îi aparține Asociației UMA Ed România, care a donat cele patru opere de artă. Inaugurarea expoziției va avea loc duminică, 11 noiembrie, la ora 11, chiar pe faleza "Esplanada", în prezența artiștilor creatori.

Expoziția este organizată în urma încheierii cu succes a proiectului cultural Simpozionul de Ceramică Monumentală "Costel Badea", desfășurat la Constanța, în perioada iulie - noiembrie 2018. Proiectul aduce tribut memoriei maestrului ceramist Costel Badea, căruia îi împrumută numele, și se constituie într-o nouă tentativă de revitalizare a semnificației culturale a Dobrogei - un spațiu care și-a definit de-a lungul timpului un specific artistic unic.

Cinci artiști vizuali - ceramiștii Gheorghe Fărcășiu, un discipol direct al lui Costel Badea, Florentin Sîrbu, ambii din Constanța, Oana Florică din București, sculptorul Vasile Filip din Constanța și artistul sticlar Iliya Yankov din Varna, Bulgaria - sunt autorii a patru lucrări de ceramică monumentală, create în cadrul simpozionului în hala de producție a fabricii SC Keramikon SRL.

"Inserate în țesutul urban, cele patru lucrări de ceramică monumentală dialoghează vizual cu arhitectura, vegetația și albastrul mării din vecinătate, devenind un nou nucleu de atracție culturală pentru localnici, dar și pentru turiști. Deși fiecare operă poartă amprenta creatorului - la propriu și la figurat -, cele patru lucrări împărtășesc - atât prin morfologia imaginii tridimensionale, cât și prin titluri sugestive ("Însemne arheologice", "Geneză", "Aspirație", "Așteptare") - inspirația comună din patrimoniul ceramicii milenare a Dobrogei, adăugându-se ele însele acestui patrimoniu, revizitat cu sensibilitatea artistului contemporan", declară Eduard Andrei, reprezentant al organizatorilor.

În calitate de producător și beneficiar al unei co-finanțări din partea Administrației Fondului Cultural Național, Asociația UMA ED România a hotărât să doneze cele patru opere de artă către Primăria municipiului Constanța, cu scopul de a îmbogăți patrimoniul imobil al orașului. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1182 secunde