Două companii finlandeze au dezvoltat un tip de test ultrarapid pentru detectarea coronavirusului

Luni, 29 Iunie 2020
137

Articole recomandate

Două companii tehnologice finlandeze au dezvoltat un tip de test ultrarapid, similar alcoolmetrelor, care ar permite detectarea coronavirusului în aerul expirat în doar două minute și la prețul de 2 euro, informează Agerpres.


Dispozitivul a fost dezvoltat de Forum Virium Helsinki, o companie publică de inovație tehnologică din capitala finlandeză, în colaborare cu compania Deep Sensing Algorithms, responsabilă cu analizarea nivelului de fiabilitate a diagnosticului utilizând inteligență artificială (IA).


Potrivit Forum Virium, testele de fiabilitate ale noului test vor începe în iunie la centrele de sănătate din Helsinki și Kazahstan și ulterior vor fi extinse în Olanda și SUA.


"Dacă este eficient, acest dispozitiv poate deveni testul pentru coronavirus cel mai rapid și mai ieftin din lume", notează compania într-un comunicat.


Pentru a efectua testul, pacientul trebuie să sufle între două și patru ori timp de 30 de secunde în dispozitiv, ai cărui nanosenzori detectează și măsoară compușii organici volatili (COV) - biomarkeri generați de metabolismul uman - în aerul expirat.


După primirea mostrei, dispozitivul trimite datele unui server unde algoritmul bazat pe AI le analizează și stabilește diagnosticul în doar 2 minute.


Nivelul de fiabilitate al testului depinde de capacitatea algoritmului de a identifica în aerul expirat biomarcatorii specifici asociați infecției COVID-19.


Cele două companii intenționează să înceapă cât mai curând producția dispozitivului și să-l lanseze pe piață începând din luna august.AArticole din aceeaşi secţiune

Pagina a fost generata in 0.2342 secunde