"Dorian" va ajunge și în Europa, după ce a devastat regiuni mari din America. Ce spun specialiștii

2355

Articole recomandate

Uraganul care a devastat Bahamas și a lovit sudul Statelor Unite (Florida, Carolina de Sud și de Nord) va ajunge, într-un final, la destinația finală: Europa. Deși sună implauzibil, uraganul ar călători de-a latul Oceanului Atlantic, moment în care își va pierde mult din capacitate și din caracteristicile de uragan, ajungând retrogadat la stadiul de simplă furtună, informează wetter.de.


Ajuns în apropierea continentului nostru, Dorian își va fi pierdut puterea, anunță meteorologii, fiind nu mai mult de o furtună, un ex-uragan. Paradoxal, venirea uraganului ar putea aduce o vreme călduță, de început de toamnă în unele părți ale Europei.

Puterea uraganelor depinde de cât de mult suflă vântul în atmosfera superioară. Atunci când vântul lipsește în acea porțiune de atmosferă, uraganele au o putere disproporționată. Pentru că nu există mișcare nici deasupra dar nici sub uragan, imensa furtună aproape că stă pe loc, ceea ce duce la distrugeri precum cele văzute în Bahamas în timpul acestei săptămâni.

Însă, cu cât uraganul avansează spre nord, cu atât se mișcă mai repede, ceea ce îi scade din putere – o dată ce părăsește apele calde din zona tropicală, el devine mai slab și își pierde caracteristicile de furtună tropicală și devină o furtună obișnuită. Coform modelelor meteorologilor, Dorian va ajunge în zona Europei de nord (Scandinaviei) la mijlocul săptămânii următoare.

Venirea sa în Europa, însă, permite unor curenți de aer cald dinspre Insulele Azore să ajungă pe continent, fapt ce va duce la o vreme plăcută în zone ale centrului continentului. În nord-vest, în zona Marii Britanii și Scandinaviei, rămășițele lui Dorian vor aduce vânt puternic și ploi reci.

Cel puțin șapte persoane au murit după ce uraganul Dorian a devastat arhipelagul Bahamas, a informat premierul Hubert Minnis, care a avertizat că bilanțul ar putea să crească, relatează site-ul postului CNN, citat de digi24.ro







Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Duminică, 14 Iulie 2019
Stire din Actual : Uraganul Barry a lovit America
Pagina a fost generata in 1.2711 secunde