Destinul hotelului Grand, punct de atracție pentru bogații care veneau la mare!

1642

Articole de la același autor

Cândva, a fost unul dintre principalele puncte de atracție din Constanța. Dotat cu electricitate și încălzire centrală încă de la deschidere - o raritate în anii ’20! -, hotelul Grand a avut imediat succes în rândul oamenilor de vază ce căutau cazare la malul mării. În prezent, fostul hotel este scos la vânzare pentru aproximativ 1 milion de euro. 


Un imobil impozant, care domină intersecția dintre bulevardele Ferdinand și Tomis, la parterul căruia funcționează mai multe spații comerciale. Astfel se înfățișează, în prezent, clădirea de la Grand, cum este cunoscută de constănțeni. Puțini mai cunosc însă faptul că aici a funcționat, timp de aproape trei decenii, unul dintre cele mai frumoase hoteluri ale Constanței, important punct de atracție de la malul mării în anii ’30, Grand Hotel. 


Imobilul a fost construit de un important om de afaceri grec, Stavro Dimitriu, iar arhitect a fost francezul Edgar de Goue. Potrivit informațiilor puse la dispoziție de reprezentanții Comunității Elene "Elpis" din Constanța, proprietarul, Stavro Dimitriu, a cumpărat în 1912, de la administrația locală, un teren de 1.450 metri. 


"Pe atunci, terenul se afla în plin câmp, la marginea orașului. Suma de achiziție a terenului a fost de 98.870 lei și 50 de bani. Prietenii lui Stavro i-au spus acestuia că este nebun pentru că a luat un teren acolo, pentru a ridica un hotel. Însă Stavro a crezut în ideea lui și, opt ani mai târziu, în 1920, se deschideau ușile hotelului care a devenit, în scurt timp, unul dintre reperele Constanței", au arătat reprezentanții comunității elene. 


Astfel a apărut unul dintre primele hoteluri din Constanța, care va fi, pentru următorii aproximativ 30 de ani, un punct de atracție pe harta Constanței. Hotelul era dotat cu electricitate și încălzire centrală, încă de la deschidere, astfel că a avut succes în rândul oamenilor de vază ce veneau la malul mării. 


Cine a preluat afacerea după moartea lui Stavro Dimitriu 
În următorii ani, în zonă s-a construit masiv, astfel că a apărut ceea ce este astăzi bulevardul Ferdinand. În 1940, după decesul lui Stavro Dimitriu, afacerea a fost preluată de fiul acestuia, Dumitru St. Dimitriu. La vremea respectivă, hotelul funcționa la etajele superioare, iar la parter era un restaurant, o sală de lectură și muzică și alte spații comerciale închiriate. 


După ce și-a petrecut tinerețea prin străinătate, fiind reprezentant al Ford Motor Company în diverse orașe (Trieste, Alexandria, Istanbul), Dumitru St. Dimitriu a devenit, începând din 1932, reprezentant pentru Balcani al companiei americane. Astfel că, în momentul în care a preluat hotelul, a înființat la parterul clădirii reprezentanța Ford în Constanța și Dobrogea. 


"În perioada interbelică, mașinile de producție americană erau foarte răspândite în România. Poate cele mai comune erau automobilele Ford, care se produceau inclusiv în țara noastră, la uzina din Floreasca. De la utilitare, la autoturisme personale și până la autobuze de transport public și taxiuri, celebra marcă americană era prezentă peste tot. Chevrolet și Cadillac aveau showroom în Piața Ovidiu, în incinta primăriei de la acea dată", au mai arătat reprezentanții comunității elene. 


De menționat că, inițial, showroom-ul Ford în Constanța a funcționat la intersecția străzilor Sulmona și Tomis, într-o clădire care astăzi nu mai există. Iar partenerul afaceristului era Gheorghe Athanasiade, nimeni altul decât bunicul din partea mamei al lui Călin Popescu Tăriceanu. În showroom se vindeau automobile Lincoln, camionete Ford și tractoare Fordson. 


Hotelul, scos la vânzare 
Perioada de glorie a Grand Hotel a luat sfârșit odată cu venirea la putere a comuniștilor. Hotelul a fost evacuat, iar clădirea a intrat în proprietatea statului. Moștenitorii au recăpătat proprietatea, iar de câțiva ani este pus în vânzare. 
Potrivit agenției imobiliare Artmark Historical Estate, hotelul este pus la vânzare la un preț de plecare de 950.000 de euro, dar se estimează un preț final de 1 - 1,25 milioane de euro. Proprietatea are 1.300 metri pătrați construiți, structură cu subsol, parter și două etaje, însumând 36 de camere și opt băi. Clădirea nu este clasată ca monument istoric. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6069 secunde