Dentiștii se plâng că n-au bani nici de-o măsea. Pacienții, condamnați să scoată bani din buzunare

367
1
Dentiștii se plâng că n-au bani nici  de-o măsea. Pacienții, condamnați să scoată bani din buzunare - masele2-1507736009.jpg

Articole de la același autor

Pentru că fondurile sunt prea mici, medicii dentiști nu reușesc să facă prea multe intervenții gratuite și sunt nevoiți să le ceară bani pacienților pentru serviciile prestate. Practic, pentru orice lucrare, este nevoie ca pacienții să bage adânc mâna în buzunare, în caz contrar, ei nu se pot trata, iar problemele de sănătate dentară se pot complica.

Stomatologii se plâng în continuare de banii puțini pe care îi primesc de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanța. Mai mult decât atât, numărul stomatologilor care intră în relație contractuală cu CJAS scade de la an la an. Motivul? Subfinanțarea acestui sector îi determină pe majoritatea să lucreze pe cont propriu și să renunțe la contractele cu CJAS.

"Dacă plafonul este atât de mic, pentru ce să mai închei contract cu Casa de Asigurări? Chiar dacă aș fi intrat în relație contractuală cu CJAS, banii de acolo nu m-ar fi ajutat prea mult. Faci o lucrare, două și gata, ai terminat banii, deci mai bine așa", ne-a declarat dr. Iolanda Pavel, medic dentist.

La ora actuală, bugetul pe care îl primește un medic de la Casă nu ajunge nici măcar pentru a asigura tratamentele de urgență pentru asigurați.

"Plafonul în care trebuie să ne încadrăm este foarte mic. În prezent, primim de la Casă în jur de 1.200 de lei, iar cu banii aceștia încercăm să ne ocupăm doar de copii și bătrâni. În limita plafonului, putem face o extracție, punem o proteză, dar nu putem efectua cine știe ce lucrări. Nu sunt bani!", ne-a declarat dr. Angela Stamate, medic dentist.

În concluzie, s-ar putea spune că medicina dentară suferă mult, mai ales că sumele alocate se termină în doar câteva zile. Stomatologii susțin că dacă au o intervenție mai dificilă de efectuat ar putea termina fondurile primite de la CJAS cu tratamentul unui singur pacient.

"Numai dacă faci două proteze unui pacient, ai terminat rapid banii. Este extrem de greu de lucrat în asemenea condiții, dar nu avem ce face. Banii sunt puțini, iar pacienții știu acest lucru și vin pregătiți", a declarat un alt medic.

Desigur, pacienții nu sunt prea încântați de această situație, dar spun că s-au obișnuit să meargă cu buzunarele pline la stomatolog.

"Nu ne putem baza că medicul ne poate face gratuit vreo lucrare. Trebuie să ai bani atunci când te apucă durerile de măsele. Deja m-am resemnat că mi-aș putea face vreo extracție sau orice altceva gratuit", ne-a mărturisit Ioana T., o tânără în vârstă de 30 de ani.

În această situație se află majoritatea celor care acuză dureri dentare. Foarte rar, bătrânii și copiii mai au norocul de a le fi efectuate lucrări gratuite, dar acestea nu pot fi prea costisitoare, întrucât termină rapid plafonul alocat cabinetului căruia i s-au adresat. 

Comentează știrea

Dragnea
12 octombrie 2017
La pușcărie cu penalii din stomatologice

M-ai tăiați dracului din prețuri, aveți niște prețuri venite de pe marte nu de pe pământ.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4848 secunde