Decontarea transportului elevilor, departe de a fi rezolvată

312
Decontarea transportului elevilor, departe de a fi rezolvată - transportelevi3-1576269022.jpg

Articole de la același autor

Problema decontării transportului elevilor a fost îndelung dezbătută, dar, din păcate, a rămas tot nerezolvată. Acesta este și motivul pentru care Asociația Elevilor din Constanța (AEC) se declară profund dezamăgită de măsurile pe care Guvernul României a decis să le ia.


Reprezentanții AEC sunt de părere că acestea nu rezolvă problema transportului elevilor, ci o amână, din nou, ceea ce este inadmisibil. Reamintim că zilele trecute a fost publicată pe site-urile celor două Camere ale Parlamentului proiectul de lege pe care Guvernul României își propune să își angajeze răspunderea. 
"Scopul acestui proiect este inversarea fiecărei prevederi a OUG nr. 51/2019, care a eliminat transportul județean din sfera serviciilor publice. Totuși, conform proiectului în forma actuală, transportul județean va reveni în sfera serviciilor publice peste un an, în acest moment el fiind desfășurat în continuare în regim comercial. Consiliile județene au obligația de a demara procedura de încheiere a contractelor de servicii publice cu operatorii de transport până la 31 decembrie 2020. Între timp, licențele operatorilor sunt prelungite, astfel fiind amânată pentru încă un an rezolvarea problemei transportului elevilor și al categoriilor dezavantajate, neexistând posibilitatea de a impune firmelor de transport obligația de a da reduceri sau de a practica toate traseele dintr-un județ. 


În acest sens, Asociația Elevilor din Constanța a propus reprezentanților Guvernului o soluție care ar rezolva problema. Regulamentul prevede, posibilitatea autorităților competente de a lua măsuri de urgență în ceea ce privește transportul. Printre acestea se regăsește atribuirea de urgență a contractelor de servicii publice. Astfel, prin acest lucru, consiliile județene ar putea acorda reduceri și asigura transportul pe toate rutele inclusiv în anul în care se pregătește atribuirea normală", a declarat Andrei Mihai Tănase, președinte AEC. 


AEC cere Guvernului să ia măsuri suplimentare


Mai mult decât atât, AEC a solicitat reprezentanților Guvernului să ia măsuri suplimentare privind transportul școlar al elevilor, problema acestuia fiind departe de rezolvare. Printre măsurile solicitate, a subliniat elevul, se află modificarea Legii Educației Naționale în sensul eliminării tarifelor maximale pe care transportatorii sunt obligați în mod nelegal să le respecte pentru abonamentele elevilor. 


Astfel, pentru aceasta ar trebui abrogate niște articole din lege, care nu permit școlilor să deconteze abonamentele elevilor decât în limita a 174 lei pentru 50 km, în condițiile în care prețurile reale pot ajunge și la 400 lei pentru această distanță. 
De asemenea, în ceea ce privește acordarea reducerilor pentru elevi la transportul județean, Legea Educației se contrazice, susțin elevii. "Art. 84, alin. (1) și (2) sugerează că elevii ar trebui să își achiziționeze abonamentele la preț deja redus, transportatorii fiind retribuiți. Pe de altă parte, art. 105, alin. (2), lit. e), sugerează că elevii ar trebui să își cumpere abonamentele integral, iar ulterior să le deconteze la unitățile de învățământ, din bugetul local. Și HG nr. 309/1996 prevede aceeași metodă pentru acordarea reducerilor elevilor. Spre exemplu, dacă ea s-ar aplica, un elev care circulă cu transportul local în comun în municipiul București, nu și-ar putea cumpăra abonament gratuit, ci ar trebui să plătească prețul integral, urmând ca școala să îi deconteze abonamentul. În acest sens, solicităm Guvernului să adauge în proiectul de angajare a răspunderii corectarea acestor prevederi contradictorii, astfel încât transportul elevilor să fie deblocat în mod real, nu doar la nivel declarativ", a adăugat el. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5261 secunde