Declarație controversată a unui medic italian: Din punct de vedere clinic, virusul nu mai există

490
Declarație controversată a unui medic italian: Din punct de vedere clinic, virusul nu mai există - covid-1591020510.jpg
Declarație cel puțin șocantă de la un expert controversat, directorul spitalului San Raffaele din Milano. El susține că din punct de vedere clinic, noul coronavirus NU mai există în Italia și că nici vorbă de un al doilea val al pandemiei. Asta, deși alți experți avertizează că pericolul unor infectări în masă cu SARS-COV 2 nu trebuie subestimat, informează Digi24.


Medicul milanez susține că virusul nu mai este atât de agresiv ca în urmă cu două-trei luni, de aceea nici nu mai provoacă forme letale ale bolii. "În așteptarea dovezilor științifice pentru a susține teza dispariției virusului, îi invit pe cei care sunt convinși de această teză să nu semene confuzia printre italieni", a comentat subsecretarul ministerului Sănătății.


Alberto Zangrillo, directorul spitalului San Raffaele, Milano: Cam cu o lună în urmă, auzeam epidemiologii spunând că se tem că la sfârșitul lunii, începutul lui iunie, se va vedea un al doilea val și cine știe câte locuri la Terapie Intensivă vor fi. În realitate, din punct de vedere clinic, virusul nu mai există. Spune asta Universitatea Vita e Saluta San Raffaele, o spune un studiu făcut de directorul de virologie, profesorul Clementi, spune asta și profesorul Silvestri de la Universitatea Emory din Atlanta. Testele efectuate acum, în ultimele zece zile, au o încărcătură virală din punct de vedere cantitativ absolut infimă în comparație cu cele efectuate pe pacienți în urma cu o lună sau două. Spun asta, pe deplin conștient de drama pe care au trăit-o cei care nu au reușit să învingă virusul. Virusul din punct de vedere clinic nu mai există.


Afirmațiile celebrului medic italian provoacă polemică. Zangrillo este cunoscut în Italia drept "medicul lui Berlusconi", fiind cel care a ținut sub observație starea de sănătate a fostului șef al guvernului italian.


"Prelevările efectuate în cursul ultimelor zece zile au arătat o încărcătură virală absolut infinitezimală în termeni cantitativi, în comparație cu cele efectuate în urmă cu o lună sau două", a declarat el.


"A venit timpul să încetăm să terorizăm această țară", a spus medicul.


Pandemia de COVID-19 s-a soldat cu aproape 33.500 de morți în trei luni de zile în Italia, cele mai multe cazuri înregistrându-se în nordul țării și în special în regiunea Lombardia, potrivit Agerpres.


"În așteptarea probelor științifice care să susțină teza dispariției virusului, îi invit pe acei care se declară convinși de această teză să nu semene confuzie printre italieni", a afirmat într-un comunicat oficialul din Ministerul Sănătății Sandra Zampa.


Șeful Consiliului național al sănătății, Franco Locatelli, s-a declarat "perplex" după ce a auzit afirmațiile lui Zangrillo. "Ajunge să te uiți la numărul de noi cazuri pozitive confirmate în fiecare zi pentru a constata persistența în Italia a noului coronavirus", a declarat el.


Italia iese progresiv din izolare, iar bilanțurile oficiale zilnice ale deceselor și contaminărilor sunt analizate atent
Numărul zilnic al noilor contaminări oscilează între 300 și 500. Duminică s-au înregistrat 355 de noi cazuri, majoritatea în Lombardia.


Directorul prestigiosului institut al bolilor infecțioase Spallazani de la Roma, Giuseppe Ippolito, a spus la rândul său că nu există nicio dovadă științifică că virusul a suferit o mutație sau a scăzut în putere.


Italia iese progresiv din izolare de la începutul lui mai, dornică să-și relanseze cât mai repede economia și în special turismul, care ar urma să repornească odată cu deschiderea frontierelor, de la 3 iunie. Peninsulă rămâne însă în continuare foarte marcată de pandemie, iar bilanțurile oficiale zilnice ale deceselor și contaminărilor sunt analizate cu lupa.


Guvernul a avertizat că este una dintre fazele cele mai sensibile ale ieșirii din izolare și a făcut apel la populație să respecte mai mult ca niciodată regulile de distanțare.


O aplicație pe smartphone de trasare a contacților pentru a ajuta la evitarea unei recrudescențe a virusului a fost de altfel lansată luni în patru dintre cele 20 de regiuni ale țării, iar altele vor urma în curând.


Medicul Virgil Musta: Sunt tot felul de studii contradictorii. Este bine să fim precauți
Virgil Musta, Spitalul de Boli infecțioase Timișoara: Sunt tot felul de studii contradictorii, atât studii clinice, cât și epidemiologice, experți în domeniu susțin puncte contradictorii, dar niciunul dintre aceste studii nu sunt foarte riguroase.


Eu cred că nu se știe exact cum va evolua și este bine să fim precauți. Și la noi în țară numărul de cazuri a scăzut. Dar, vedeți, în momentul când lăsăm garda jos și nu respectăm anumite reguli pot apărea din nou focare care să reactiveze această infecție.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.8203 secunde