Dispare încă un spațiu verde din Constanța

"De ce le permite Primăria Constanța să ne distrugă în halul acesta?"

2257

Articole de la același autor

Într-un oraș jumulit, stors de tot ce avea mai bun, lăsat fără parcuri, fără plaje, fără spații verzi, bucăți de verdeață continuă să dispară. Investitorii își continuă nestingheriți proiectele imobiliare fără să le pese că le transformă viața într-un calvar celor sub geamurile cărora ridică monștri de beton. Pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu, vizavi de parcul Tăbăcărie, s-a mai pus cruce unuia dintre puținele spații verzi care au mai rămas în fața blocurilor vechi. Iar locatarii se luptă prin instanțe să-și câștige dreptul la un trai liniștit. 


Liniștea constănțenilor care locuiesc în blocul S6 de pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu s-a risipit în urmă cu doi ani, când, pe petecul verde din fața celor patru scări, a apărut o pancartă pe care scria că acolo urmează să se construiască un bloc cu șapte etaje. De atunci, oamenii se tot judecă cu așa-zisul proprietar al grădinii din fața blocului în care locuiesc de peste 40 de ani. Au reușit să-i blocheze proiectul în tot acest timp, dar speranțele lor că au scăpat de betoanele din fața ferestrelor s-au năruit zilele trecute, când, în numai câteva ore, a fost împrejmuită o mare parte din terenul cu pricina. 
"Au venit săptămâna trecută și au pus repede stâlpii. Au săpat, au turnat beton, lipsește doar plasa. Nu este normal ce se întâmplă. Vor să ridice un bloc chiar în fața noastră, cum au făcut în fața celorlalte blocuri, mai spre intersecție. I-au omorât pe oamenii aia. Le-au ridicat ziduri în dreptul geamurilor", ne-a povestit Corneliu Dobre, proprietar într-unul din apartamentele blocului S6. 


Un proces de doi ani și o grădină amenințată 
80 de familii locuiesc, în total, în cele trei scări. Jumătate din acestea au vederea spre bulevardul Alexandru Lăpușneanu. 
"Prima dată, ne-am trezit cu ei că ne-au scos locurile de parcare. Au spus că acolo este terenul lor. Apoi, au tăiat stejarul mare, dinspre șosea. I-am dat în judecată și le-a fost sistată autorizația de construire. Am crezut că am scăpat de ei, dar acum au venit și au împrejmuit locul. Nu mai este tot terenul, așa cum era la început, rămâne o porțiune liberă, cel puțin deocamdată, din câte se pare", ne explică Pavel Zdrențu, președintele asociației de proprietari. 
Oamenii s-au mobilizat și vor organiza un protest în cursul zilei de mâine, pentru a le atrage atenția autorităților locale asupra situației disperate în care se află. 
"Am crezut că, dacă s-a terminat procesul cu Mazăre și au demascat toate afacerile cu terenuri, nu vom mai avea probleme și vor fi blocate aceste proiecte. Cine le-a dat acum autorizație să ne împrejmuiască grădina din fața blocului? Eu locuiesc aici de 45 de ani. Aici a fost dintotdeauna, grădină, spațiu verde îngrijit de noi, vecinii. Cine le-a vândut terenurile acestea de-a lungul bulevardului Alexandru Lăpușneanu, care au fost terenuri publice, nu private? De ce le permite Primăria Constanța să ne distrugă în halul acesta? Toate blocurile acestea au fost făcute cu cap, pe vremea lui Ceaușescu, să se bucure toți locatarii și de lumina soarelui, și de verdeață. Aveam spații între ele, locuri de parcare. Acum, nu s-a mai respectat nimic. Stăm claie peste grămadă", și-a vărsat năduful președintele de asociație. 
Din păcate, are dreptate. Vecinii lor de la celelalte blocuri sunt deja resemnați. Se trezesc în fiecare dimineață și privesc șantierele din fața ferestrelor. Îi aud pe muncitori trântind, bocănind, înjurând și speră ca noii lor vecini să fie mai discreți. 


Autorizații și certificate expirate 
Proprietarul terenului, SC Cambela Prod, un investitor imobiliar cu mai multe proiecte în oraș, a obținut pe 10 octombrie 2017 certificatul de urbanism pentru modificarea proiectului autorizat cu Autorizația de Construcție nr. 986/17.07.2017 de construire imobil cu demisol, parter și patru etaje, locuințe colective, prin supraetajare cu 20% din suprafața construită, dar numai după intabularea construcției la stadiul fizic autorizat premergător supraetajării. Certificatul este valabil pentru o perioadă de 24 de luni, dar, deocamdată, nu a fost construit nimic la fața locului, așa că, dacă nu va reuși să ridice cele patru etaje autorizate deja, certificatul de urbanism va expira în luna octombrie și va avea nevoie de un altul. 
De asemenea, Autorizația de Construcție nr. 986, emisă în 17 iulie 2017, a fost valabilă doar 12 luni, și aceasta a expirat încă de anul trecut. Nici în 2018 și nici până în prezent, în 2019, nu a fost emisă o altă autorizație de construcție pentru adresa respectivă. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6228 secunde